Știrile 60m.RO

Politico: România, obligată să reducă utilizarea pesticidelor cu 35% până în 2030

Procent diferit pentru reducerea utilizării pesticidilor la nivel național în cadrul Uniunii Europene. Conform informațiilor făcute publice de către publicația Politico, până în 2030, România are de pus în practică o reducere mult mai mică a cantităților de pesticide în raport cu alte state.

Statele membre UE sunt unii dintre cei mai intensivi utilizatori de pesticide din lume, fapt ce a dus la dispariția aproape totală în unele state a albinelor și altor insecte cu un rol major în ecosistem.

Comisia Europeană a propus ca fiecare stat membru să aibă propriul său obiectiv de reducere a utilizării pesticidelor. Fermierii italieni ar trebui să folosească cu 62% mai puține pesticide până în 2030, în timp ce la polul opus, România trebuie să-și reducă consumul de astfel de substanțe cu doar 35%.

Țintele se bazează pe cantitatea medie de pesticide utilizată în perioada 2015-2017.

Potrivit informațiilor publicate de Politico, pe data de 19 iulie, Comisia Europeană a comunicat statelor membre obiectivele privind reducerea utilizării de pesticide. Propunerea a fost însă primită cu critici din partea miniștrilor Agriculturii din țările membre.

Comisia Europeană a prezentat lunile trecute o propunere de regulament ce prevedea reducerea utilizării produselor de protecție a plantelor cu 50% până în 2030. Politico a confirmat că ținta de 50% nu se aplică în mod egal tuturor țărilor, ci va fi luată în considerare situația curentă din fiecare stat membru.

Pentru Comisie Europeană, obiectivul de 50 la sută nu este suficient pentru mai bine de jumătate din statele membre, printre care și unii dintre cei mai mari producători agricoli europeni (Italia, Germania, Franța, Spania, Olanda), potrivit unor liste neoficiale care a fost analizată de jurnaliștii de la Politico.

Italia se află în fruntea listei privind nivelul de reducere a utilizării pesticidelor chimice. Până în 2030, fermierii italieni ar trebui să utilizeze cu 62% mai puține substanțe de acest tip. Dintre marii producători agricoli, Germania va trebui să-și diminueze consumul de pesticide cu 55%; Franța și Spania, fiecare cu 54%; Olanda, cu 53%.

Pe de altă parte, o serie de țări membre vor trebui să-și reducă consumul de pesticide cu mai puțin de 50%. De exemplu, pentru fermierii din Ungaria este planificată o reducere de 48%, iar pentru polonezi, de 45%.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button