Știrile 60m.RO

Oficialii de la Moscova au adus din nou în discuție scutul NATO de la Deveselu

Rusia a devenit mai ofensivă în ultimul timp și ar vrea să restabilească „o centură de securitate care este greu de acceptat”, cea de dinainte de extinderea NATO din 1997, însă atunci când România este menționată cu scutul de la Deveselu în discursurile oficialilor de la Moscova, scopul este mai degrabă propagandistic, pentru a pune presiune în negocierile cu NATO. Rusia este o amenințare pentru securitatea din zonă, dar nu este o amenințare directă pentru România, dă asigurări ministrul apărării, Vasile Dîncu.

„Atunci când este nominalizată România în discursurile lui Vladimir Putin este vorba de una din revendicările propagandistice ale Rusiei în care ei spun că bazele din România și Polonia pot fi folosite de o factură ofensivă, deși NATO a demonstrat că sunt doar de natură defensivă. Evident că sunt declarații în care Rusia face presiune în negocierile mai mari cu NATO privind crearea unei centuri de securitate care este greu de acceptat, pentru că este de fapt o centură de securitate care a pornit de la Zidul Berlinului încoace și care cuprinde toate țările care au intrat în NATO după 1997. (Din perspectiva Rusiei – n.r.), n-ar trebui să existe nicio prezență a NATO aici, or noi, ca membri NATO, nu putem spune că se poate elimina prezența aici”, a declarat ministrul apărării, Vasile Dîncu, vineri seara, la Digi24.

„Este vorba despre o situație de negociere mai degrabă”, a adăugat el. „Evident că NATO se uită cu îngrijorare, după Crimeea, la ceea ce se întâmplă la granițele Ucrainei și ceea ce se întâmplă la granițele Poloniei, cu mișcările din Belarus – folosirea unei migrații de o manieră oarecum strategică, ce forțează granițele unei țări europene importante”, a menționat Vasile Dîncu câteva din provocările de securitate ale ultimilor luni.

România se pregătește pentru o Rusie mai ofensivă

Vasile Dîncu consideră că Rusia este mai ofensivă în această perioadă. A mărit și tonul, agresivitatea discursului și a avut niște cereri ultimative, însă, în opinia sa, sunt mai mult forme de negociere. „Nu cred că este foarte simplu pentru Rusia să declanșeze procese care ar fi urmate de blocadă economică, pentru că o blocadă economică nu ar fi un lucru pe care Rusia să-l poată gestiona. Sperăm însă în rațiune, pentru că există acum atâtea mecanisme și am văzut că partea americană a făcut concesii privind operativitatea comunicării, s-a mărit numărul de formate, de contacte, de teme care se pun pe agendă. Evident că nu se pot lua pe agendă toate temele Rusiei, pentru că acestea țin de interesul Rusiei, dar această încercare oarecum a Rusiei de a proiecta și un fel de expansionism de pe vremea nu numai a țarului Petru, a ortodoxiei, dar și de pe vremea comunismului a surprins oarecum scena internațională, pentru că nu se poate reveni la tratatele de după Al Doilea Război Mondial, deja toate mecanismele și tratatele din ultima vreme s-au rafinat mult și s-a trecut la o altă etapă în istoria negocierilor politice”, a explicat ministrul apărării.

Întrebat dacă România se pregătește pentru o Rusie mai ofensivă, mai ales în condițiile în care oficialii de la Moscova au adus din nou în discuție scutul NATO de la Deveselu, Vasile Dîncu a spus că „România, în cadrul NATO, trebuie să fie tot timpul pregătită pentru orice şi singura și cea mai bună condiţie a apărării, astăzi, este aceasta: să fii pregătit mereu pentru orice tip de conflict posibil în zonă”, a spus Dîncu.

Vasile Dîncu: „Populația noastră nu trebuie să se alarmeze”

Ministrul apărării dă asigurări că „suntem pregătiți”, dar transmite populației „să nu se alarmeze”, pentru că dincolo de provocări și amenințări, în prezent este privilegiat dialogul.

„Evident că dialogul rămâne şi aici populaţia noastră nu trebuie să se alarmeze, pentru că dialogul este în acest moment foarte important. Aţi văzut că fiind vorba de un sistem centralizat, cu decizie centralizată, cum este Rusia, Statele Unite şi ţările NATO au accelerat foarte mult dialogul între Statele Unite, NATO şi Rusia, dar mai ales Statele Unite au dus trena, au fost două discuții telefonice în mai puțin de o lună între președintele Biden și președintele Putin. Diplomația lucrează și sperăm că și în urma negocierilor interne, pe care le avem noi (NATO – n.r.), și în negocierile cu Rusia se va ajunge la o situație normală de echilibru, în care să se respecte independența”, a declarat Vasile Dîncu.

Întrebat dacă Rusia este o amenințare pentru România în prezent, Dîncu a răspuns că „Rusia, în momentul acesta, nu este o ameninţare directă pentru România, dar este o ameninţare pentru securitatea din zonă. Or, noi facem parte dintr-un sistem de apărare, sistemul NATO, deci noi reacţionăm armonic cu toate celelalte ţări. Am avut un B-9, un summit la Bucureşti, cu ţările de pe flancul estic, cu reprezentanţii B-9 s-a întâlnit şi preşedintele Statelor Unite, preşedintele Iohannis este foarte activ în străinătate, în discuţii şi promovarea intereselor ţărilor de pe flancul estic”, a arătat ministrul apărării.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button