Internațional

Germania: „Deglobalizarea ne face mai săraci”

Berlinul se teme de un război comercial cu China care ar costa națiunea foarte scump, deja testată de criza gazelor declanșate în urma invaziei Ucrainei. 

În 2021, între cele două țări au fost tranzacționate mărfuri de aproximativ 245 de miliarde de euro. O reducere a comerțului ar avea consecințe devastatoare pentru Germania.O decuplare economică a Uniunii Europene de la gigantului asiatic, care ar implica măsuri de răzbunare din partea Beijingului, ar costa Germania de aproape șase ori mai mult decât Brexit. Acesta este ceea ce reiese dintr-o analiză de scenarii realizată de Institutul IFO în numele Asociației Industriale Bavareze.

”Deglobalizarea ne face mai săraci. În loc să ne îndepărtăm de partenerii comerciali importanți fără un motiv întemeiat, companiile ar trebui să obțină aport și din alte țări, pentru a reduce dependența unilaterală și critică de anumite piețe și regimuri autoritare”, spune Lisandra Flach, coautorea studiului.

În Germania, cei mai mari perdanți într-un război comercial cu China ar fi industria auto (-8,47% pierdere de valoare adăugată; -8,306 milioane dolari), companiile de transport (-5,14%); -1,529 milioane dolari) și producătorii de utilaje și echipamente (-4,34%; -5,201 milioane dolari), potrivit unui articol publicat de Europa Today.

”Dacă Germania, ca țară exportatoare, dorește să-și realinieze modelul de afaceri, onshoring-ul lanțului de aprovizionare nu este o soluție care să ajute economia. O opțiune mai promițătoare ar fi stabilirea de parteneriate și acorduri strategice de liber schimb cu națiunile înrudite, precum ca Statele Unite. Acesta ar trebui să fie scopul politicii economice germane și europene”, spune Florian Dorn, coautor al studiului.

După cum subliniază Handelsblatt, China este de departe cel mai important partener comercial al Germaniei: în 2021, între cele două țări au fost schimbate bunuri în valoare de aproximativ 245 de miliarde de euro.În studiul lor, cercetătorii IFO au simulat cinci scenarii, inclusiv o decuplare a țărilor occidentale de China, combinată cu un acord comercial între UE și SUA. Acordul comercial UE-SUA ar putea amortiza impactul negativ al decuplării Occidentului de China asupra economiilor germane și americane, dar nu îl poate compensa complet.

Datorită câștigurilor așteptate în relațiile comerciale cu Statele Unite, costurile nete ar fi la un nivel similar cu costurile așteptate ale Brexit-ului.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button