Economie

Țară în sărăcie: 1,58 milioane de angajaţi din România lucrează pe salariul minim

„Încă mai există angajatori care plătesc minimul pe economie, dar, în realitate, angajaţii primesc mai mult în mână, «la negru». Asta se întâmplă, în general, în companiile unde nu există o susţinere financiară mare sau o profitabilitate substanţială, iar companiile nu-şi permit să plătească taxe mari la stat.“

Numărul contractelor de muncă înregistrate cu salariul minim pe economie a ajuns la aproape 1,58 milioane pe 23 februarie 2021, conform datelor obţinute de Ziarul Financiar de la Inspecţia Muncii. În total, numărul angajaţilor din economia locală era de peste 5,55 milioane la finalul lunii ianuarie a acestui an, ultimele date disponibile la Ministerul Muncii.

Dintre acestea, 1,14 milioane de contracte de mun­că erau înregistrate în REVISAL cu valoarea sa­la­riului minim brut pe economie de 2.300 de lei, 115.290 de contracte sunt pe salariul minim brut de 2.350 de lei, salariul minim brut pentru angajaţii cu stu­dii superioare, iar 320.726 de contracte de muncă aveau o valoare a salariului lunar brut de 3.000 de lei, salariul minim stabilit pentru angajaţii din in­du­s­tria construcţiilor din România, conform sursei citate.  

„Contractele de muncă înregistrate în Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor în format electronic conţin, conform HG. nr. 905/2017, art.3, lit. h), următoarele date: salariul de bază lunar brut, precum şi indemnizaţiile şi sporurile cu caracter permanent, astfel cum sunt prevăzute de Legea nr. 53/2003 republicată, cu modificările şi completările ulterioare“, se arată într-un răspuns, semnat de Dantes Nicolae Bratu, inspector general de stat în cadrul Inspecţiei Muncii.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button