Internațional

China atacă G7: Această așa-zisă declarație este doar o bucată de hârtie uzată!

Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a calificat declarația comună distribuită de țările G7 în legătură cu reacția Beijingului la vizita președintelui Camerei Reprezentanților a SUA, Nancy Pelosi, în Taiwan, „deșeuri de hârtie”.

„Cred că această așa-zisă declarație este doar o bucată de hârtie uzată”, a declarat ministrul într-un interviu acordat presei chineze pe marginea unei reuniuni a miniștrilor de externe ai ASEAN în capitala cambodgiană Phnom Penh.

Diplomatul a adăugat: „Neamestecul în afacerile interne este un principiu fundamental al menținerii păcii și stabilității în lumea noastră. Nu putem permite ca legea junglei să domine din nou relațiile dintre țări.”

Potrivit acestuia, afirmația „confundă binele și răul, alb-negru, justifică agresivitatea și atacă apărătorii”.

„Partea chineză se opune ferm acestei ‘declarații’ (n.r.: precizată cu ghilimele)”, a declarat Wang Yi.

Țările din G7 și-au exprimat îngrijorarea cu privire la acțiunile pe care Beijingul le-a luat împotriva Taiwanului în contextul vizitei pe insula Pelosi.

Țările din Grupul celor Șapte au cerut Beijingului să nu schimbe status quo-ul din regiune prin forță și unilateral, ci să rezolve diferențele cu Taipeiul prin mijloace pașnice. În același timp, statele G7 au dat asigurări că nu există schimbări în politica pe care o respectă, pe baza principiului „o singură China”.

Pelosi a ajuns în Taiwan marți seara. Pe insulă, ea s-a întâlnit cu mai mulți oficiali, inclusiv cu șeful statului major taiwanez Tsai Ing-wen și cu vicepreședintele departamentului legislativ al Taiwanului, Tsai Qichang. Miercuri, ea a părăsit insula, zburând spre Coreea de Sud.

Ministerul chinez de Externe a declarat că contramăsurile împotriva acestei vizite vor fi „decisive, puternice și eficiente”, iar acestea vor fi resimțite atât în Statele Unite, cât și în Taiwan.

Beijingul a început deja exercițiile militare în apropierea insulei. Mai târziu, un comentator al ziarului armatei chineze Jiefangjun Bao a scris că Armata Populară de Eliberare a Chinei – pe fondul vizitei lui Pelosi în Taiwan – va începe o serie de acțiuni militare țintite. Beijingul a emis, de asemenea, un avertisment oficial pentru companiile aeriene pentru a evita spațiul aerian din apropierea Taiwanului în șase zone. În plus, China a impus o interdicție privind importul de citrice, mai multe tipuri de pește și o serie de alte produse alimentare de pe insulă.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button