Politică

Guvernul Ciucă-Ciolacu a decis acordarea de pensii supraviețuitorilor Holocaustului

Acordul dintre Ierusalim și București, care s-a împotmolit în birocrație în ultimii șase ani, ar trebui să asigure celor aproximativ 7.000 de supraviețuitori sute de Shekeli suplimentari pe lună (1 Euro = 3,44 Shekeli) potrivit Centrului Organizațiilor Supraviețuitorilor Holocaustului din Israel, un organism neguvernamental care reprezintă 55 de grupuri cu preocupări similare.

Supravițuitorii români ai Holocaustului vor primi despăgubiri în valoare de până la 2.500 de șekeli (745 de dolari) pe lună pentru tot restul vieții, în urma unui acord între guvernele israelian și român.

Centrul început negocierile cu guvernul României în urmă cu aproximativ șase ani, după ce Bucureștiul a adoptat o lege care recunoaște cetățenii care au plecat după cel de-al Doilea Război Mondial ca fiind eligibili pentru pensii.

De la sfârșitul războiului și până la adoptarea legii, majoritatea celor care au părăsit România și-au pierdut statutul de cetățeni și, prin urmare, dreptul la pensie.

Cu toate acestea, punctul central al negocierilor – și al progresului anunțat luni – a fost eliminarea birocrației.

Colette Avital, fostă membră a Knessetului, originară din România și actuala președintă a Organizațiilor de Centru, a declarat pentru cotidianul Israel Hayom că guvernul României a cerut o „listă inacceptabilă de documente care nu mai pot fi obținute” pentru a dovedi eligibilitatea unei persoane pentru o pensie românească.

În 2020, Organizațiile Centrului au ajuns la un acord cu guvernul român care le-a permis supraviețuitorilor să prezinte documente oficiale israeliene care să ateste că au supraviețuit Holocaustului. Cu toate acestea, autoritățile din România a refuzat să recunoască acordul, ceea ce a determinat implicarea Ministerului israelian al Egalității Sociale.

„Acum, după încă un an și jumătate de negocieri, acordul a fost semnat și putem elibera permisele necesare pentru supraviețuitori”, a declarat Avital.

Ministrul Egalității Sociale, Meirav Cohen, a precizat că acesta este cel mai recent dintr-o serie de acorduri încheiate pentru a spori sprijinul financiar pentru populația îmbătrânită de supraviețuitori ai Holocaustului din Israel. Pe lângă creșterea finanțării externe – o mare parte din aceasta provenind din plățile germane către supraviețuitorii din diferite țări – guvernul israelian a alocat 300 de milioane de NIS (89,27 milioane de dolari) pentru a spori sprijinul financiar pentru supraviețuitorii Holocaustului care trăiesc în sărăcie.

În general, a spus ea, „toate aceste măsuri au permis unor supraviețuitori ai Holocaustului să își mărească veniturile lunare cu mii de shekeli. Vom continua să acționăm cu toată forța în numele supraviețuitorilor Holocaustului și al populației în vârstă, în general, din Israel”.

Premierul interimar Yair Lapid și-a exprimat, de asemenea, mândria cu privire la această decizie. „În calitate de fiu al unui supraviețuitor al Holocaustului, sunt emoționat de semnarea acestui acord important… Astăzi corectăm o nedreptate de lungă durată. Aceasta este obligația noastră fundamentală ca societate – să ne asigurăm că supraviețuitorii își trăiesc viața în cel mai bun mod posibil.”

După cel de-al doilea război mondial au supraviețuit în România 400.000 din cei 800.000 de evrei care trăiau acolo la începutul anului 1940. Marea lor majoritate au emigrat după 23 august 1944 în Palestina, iar după 15 mai 1948 în nou înființatul stat Israel.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button