Social

VIDEO// Tornadă în România: Fenomene extreme pe teritoriul țării noastre

O tornadă a fost surprinsă de mai mulți turiști, în Sulina. Ei au postat imagini și clipuri video pe rețelele de socializare. Zona cu pricina se află sub avertizare de cod portocaliu de vijelii şi averse puternice.

Turiștii și localnicii din zona Sulina au observat în urmă cu puțin timp un fenomen meteo cu aspect de tornadă. În timp ce aceștia au pus mâna pe telefoane și au început să filmeze, din nori au început să se reverse cantități foarte mari de apă. Ploaia torențială a acoperit întreg orașul, iar vântul a început să bată cu putere, speriindu-i pe cei aflați pe străzi, departe de adăposturi.

Conform estimărilor meteorologilor, cantitățile de apă care au căzut în acest interval de timp au depășit 30 de litri pe metrul pătrat. În acest context, Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, pentru zona respectivă, un cod portocaliu de vijelii şi averse puternice.

Climatologul Roxana Bojariu a explicat cum a apărut acest fenomen extrem și care sunt șansele ca el să se repete în viitor. Climatologul a confirmat codul portocaliu de vijelii pentru zona Tulcea, pe partea de litoral.

„Da, suntem acum pe cod portocaliu de vijelii exact în zona județului Tulcea, pe partea de litoral. Or, astfel de fenomene, tornadele, apar de obicei ca urmare a vijeliilor puternice, instabilității puternice”, a explicat Roxana Bojariu.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button