Știrile 60m.RO

Ciucă și Iohannis, alături de un controversat om de afaceri german, Michael Scmidt

Cine este misteriosul om de afaceri, Michael Horst Schmidt, care îl finanțează pe Klaus Iohannis? Mai nou și premierul Ciucă a fost adus în anturajul celor doi. Ciucă și Iohannis au participat la săptămâna Haferland, la invitația lui Michael Horst Schmidt, un cunoscut sponsor al președintelui de pe vremea când conducea Sibiul.

Cum a ajuns Schmidt în România și ce influență are asupra conducerii statului român?

Michael Horst Schmidt nu a ajuns oricum în România, chiar la Sibiu, în martie 1990, ci, potrivit propriilor afirmaţii, el se afla într-o misiune a statului german.

Schmidt şi-a luat liber pentru un an de la compania Siemens, unde lucra, încercând să împiedice continuarea emigrării saşilor în Germania: „Conjunctura a fost în aşa fel încât eram într-o organizaţie a saşilor din Germania care aveau şi o influenţă politică, şi se punea problema că nu mai era presiune de emigrare a etnicilor germani în Germania, să se facă nişte acţiuni să rămână în România, să nu mai emigreze”.

Problema se transformase într-o prioritate geopolitică a Germaniei, care, după ce a iniţiat, pe fond politic, cumpărarea saşilor de la regimul comunist, prin intermediul Securităţii, şi-a dat seamă că este o acţiune greşită, care depopulează zone extinse, colonizate de-a lungul anilor, pierzându-se astfel influenţa germană în plan regional. Acţiunea „Recuperarea” constituie şi în prezent o problemă pentru statul german care, spre deosebire de statul român, a interzis desecretizarea documentelor operaţiunii.

Angela Merkel – Michael Horst Schmidt(centru)

La noi, cu aportul CNSAS, s-a aflat, de exemplu, că unul dintre mijlocitorii afacerilor de troc şi cash iniţiate de Germania, fostul locotenent- colonel Gelu Eftimie (nume conspirativ), şeful Compartimentului Aport Valutar Special (AVS) din cadrul Centrului de Infomaţii Externe (fosta DIE) este în prezent preşedintele executiv al FC Dinamo Bucureşti, pe numele său real Constantin Anghelache (Sursa: „Acţiunea Recuperarea. Securitatea şi emigrarea germanilor din România (1962 – 1989)”, de Florica Dobre, Florian Banu, Luminiţa Banu şi Laura Stancu, Ed. Enciclopedică, 2011).

Klaus – Schmidt

Partea germană a preferat menţinerea la secret a numelor intermediarilor afacerii, pentru a nu le deconspira actualele poziţii în societăţile germană şi românească.

În 1994, Michael Horst Schmidt ajunge, „întâmplător”, după cum afirmă, reprezentantul BMW pe România.

Klaus Iohannis – bmw

De atunci au trecut 20 de ani, timp în care, printre altele, i-a schimbat pe bandă limuzinele edilului Sibiului, actualul preşedinte ales al României, în regim de comodat.

Adică gratis.

E drept, tot gratis, a beneficiat de sprijinul primarului Klaus Werner Iohannis.

În 2007, potrivit unei investigaţii realizate de jurnalistul Cătălin Antohe, Iohannis a supus şi aprobat un PUD (plan de urbanism de detaliu), votat în unanimitate, pentru construirea unei reprezentanţe BMW în Sibiu, pe o suprafaţă de 6.128 de metri pătraţi).

Actul a fost, însă, şi imoral, şi ilegal, pentru că autorizaţia s-a dat pe o firmă dizolvată şi radiată, după cum demonstrat EVZ într-o investigație.

„Da, am o relaţie apropiată cu domnul Schmidt şi sunt bucuros de acest lucru. Am puţini prieteni şi sunt oameni de bună calitate”, a spus Klaus Iohannis, la B1 TV, în timpul campaniei electorale, cu referire la apartamentul din Primăverii, cu vedere la vilele lui Băsescu, Iliescu şi Ceauşescu.

 Michael Schmidt și soția sa Veronica l-au însoțit pe Klaus Iohannis în Germania la decernarea premiului Carol cel Mare

Cine este misterioasa Veronica Schmidt, sora interlopului Renato Usatîi

Veronica Schmidt, după numele celui de-al doilea soț, neamțul Michael Horst Schmidt . „Urmele” surorii lui Renato Usatîi duc în Federația Rusă, fapt ce l-a ajutat pe Renato să ajungă în cercurile apropiate Kremlinului. Datorită unei relații extraconjugale a surorii sale cu fostul președinte al Comitetului Național Olimpic al Federației Ruse, Leonid Tegaciov, din care Veronica Schmidt are și un copil, Renato Usatîi ajunge șef al Direcției dezvoltarea sportului pentru copii și tineret din cadrul Comitetului Olimpic al Federației Ruse. Este de menționat că Tegaciov este un apropiat al președintelui Federației Ruse, Vladimir Putin, Dmitri Kozak și alți demnitari din administrația Federației Ruse.

Vladimir Putin – Oleg Tegaciov(dreapta)

Un detaliu interesant. Veronica Schmidt a fost căsătorită și cu șeful Departamentului Vamal al României din anii 2000, acesta fiind nepot al fostului premier român Adrian Năstase. Căsătoria celor doi nu a durat mult și s-a încheiat cu o tragedie. Soțul Veronicăi Schmidt a înjunghiat-o într-un acces de gelozie, suspectând-o de relații extraconjugale, după care el s-a sinucis aruncându-se de la balcon. Veronica Schmidt a supraviețuit, iar acum este căsătorită cu Michael Horst Schmidt, prietenul apropiat al președintelui Klaus Iohannis, care deține mai multe companii, inclusiv dealerul oficial al companiei BMW în România.

Anterior, Iohannis a fost acuzat că a primit în dar un automobil de marca BMW, iar în perioada campaniei prezidențiale din 2014, când venea la București, locuia într-un apartament oferit de cumnatul lui Usatîi.

Iohannis și Vlad Filat, înainte de arestarea acestuia din urmă. Filat, șeful lui Usatîi, fura un miliard de dolari din băncile Republicii Moldova în acea perioadă.

Renato Usatîi a fost consilier principal de stat al fostului premier Vlad Filat, pe care a avut grijă să îl mituiască cu diferite ocazii. Funcția pe care o deținea nu l-a împiedicat să intervină pe lângă Filat și, prin intermediul surorii sale, la Fondul Provocările Mileniului Moldova, pentru ca o licitație de reabilitate a drumurilor să fie câștigată de compania austriacă „Strabag”, unde 17% din acțiuni aparțin miliardarului rus Oleg Deripaska, apropiat al lui Putin.

Veronica și Renato Usatîi

Legăturile mafiote ale lui Renato Usatîi, alias ”Mustață”

Despre suspectarea lui Usatîi că ar fi comandat asasinarea lui Gherman Gorbunțov jurnaliștii au epuizat multe călimare cu cerneală. Presa a scris și despre compania offshore „Mep Limited”, reprezentată de Usatîi, care în 2011 a obţinut 78,71% din acțiunile Universalbank din Republica Moldova. Această bancă a fost controlată de Gorbunţov în perioada 2008-2011. Reamintim că Gorbunțov a fost victima unei tentative de asasinat la Londra.

În acelaşi context, Renato Usatîi a fost surprins în câteva convorbiri telefonice cu Alexei Bucătaru, alias „Lioha Bucatari”, discutând despre planul de recuperare a unor bani pe care bancherul Gorbunțov îi datoria unor oameni de afaceri ruşi şi despre care Usatîi pretindea că îi reprezintă în Moldova. Bucătaru s-a aflat în anturajul lui Malhaz Djaparidze. Ultimul a fost un hoţ în lege, care a murit în 2008. Cel mai interesat este că în timpul discuţiilor telefonice a fost pomenit şi numele lui Victor Averin, alias „Avera”, membru al temutului sindicat criminal rus „Solntsevscaya Bratva”.

De când a intrat în politică, Usatîi a beneficiat de suport financiar şi prin intermediul grupărilor interlope stabilite în Rusia, dar membrii cărora au trăit anterior în Republica Moldova. Grigore Karamalak, alias Bulgaru, omul de afaceri Serghei Glinka şi Veaceslav Platon, care acționează prin Iurii Nedoseichin, fost vicepreședinte al Consiliului de administrație (2008) si actual acționar al Moldindconbank.

Renato Usatîi – Grigore Karamalak, alias Bulgaru

Amintim că Renato Usatîi a fost gonit din Federația Rusă de serviciile secrete ruse și mai nou a renunțat la politică, n urma eșecului de la alegerile locale, acesta demisionând și din funcția de edil al municipiului Bălți.

Renato Usatîi ar fi investit circa 2 milioane de dolari în campania electorală, însă a reușit să obțină un scor rușinos de 4.1%.

Renato Usatîi a făcut avere cu ajutorul unui mafiot rus, Yakov Goldovskiy, oligarh apropiat de cercurile puterii de la Moscova.

Yakov Goldovskiy
Yakov Goldovskiy – arestat în Rusia
Yakov Goldovskiy

Michael Schmidt nu este străin de combinațiile lui Marian Iancu și Ovidiu Tender de la RAFO Onești, precum și de oligarhii ruși apropiați de Renato Usatîi. Poate ne spune domnul Schmidt de evenimentul din clubul Bavaria când și-a făcut apariția Marian Iancu cu o sabie…

Yakov Goldovskiy și Renato Usatîi au avut grijă să fure trenurile și vagoanele de la Rafo Onești, pe care le-au trimis în Rusia, direct la Moscova. Așa a ajuns Renato Usatîi mare om de afaceri în Federația Rusă cu conexiuni la Căile Ferate ruse. În momentul când Renato Usatîi a devenit inutilizabil pentru serviciile secrete ruse i-a fost deschis un dosar penal pentru aderarea la comunitatea criminală internațională și spălare de bani în proporții deosebit de mari, acesta fiind și dat în căutare de ministerul Afacerilor Interne din Federația Rusă.

Renato Usatîi căutat internațional de Federația Rusă

Rușii l-au lăsat fără trenurile furate de la Rafo Onești, o casă în valoare de 35 de milioane de dolari de la periferia Moscovei, două mașini Rolls Royce identice, precum și alte proprietăți, bunuri pe care cel mai probabil nu și le va recupera niciodată.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button