Internațional

Bloomberg: ”Recesiunea germană a început, chiar dacă datele rotunjite spun contrariul”

Germania, cea mai mare economie din Uniunea Europeană se confruntă cu o serie de probleme și s-ar putea afla deja în recesiune, notează Bloomberg.

Biroul de statică federală indică faptul că producția a stagnat în cel de al doilea trimestru. Cu toate acestea, după cum explică analiștii, în realitate, a avut loc o contracție de 0,04%.

Bloomberg: ”Recesiunea germană a început

Un declin în acest trimestru este, de asemenea, de așteptat și asta ca urmare a reducerii livrărilor de gaze naturale. Din această cauză, consumatorii industriali și domestici se văd puși în situația de a găsi soluții pentru o eventuală penurie de la iarnă.

Economiștii de la Credit Suisse și Deutsche Bank au prezis contracții trimestriale din a doua jumătate până cel puțin în primăvară.

Teoriile economice folosite de majoritatea instituțiilor financiare internaționale susțin faptul că o țară se află în recesiune atunci când PIB-ul ei scade timp de două trimestre consecutive.

Semnalele din zona corporațiilor sunt îngrijorătoare

Totodată, semnalele din zona corporațiilor sunt, de asemenea, îngrijorătoare: Uniper, gigantul energetic, a fost forțat să ceară un pachet de salvare de 17 miliarde de euro.

În plus, unul din șase operatori economici industriali plănuiește reducerea sau chiar sistarea producției din cauza costurilor tot mai mari.

Deficitul persistent de cipuri va opri producția la o fabrică Mercedes-Benz săptămâna viitoare, în timp ce scăderea încrederii consumatorilor se poate agrava dacă inflația rămâne ridicată, așa cum a prezis Bundesbank.

Din fericire, chiar dacă situația din prezent îi îngrijorează pe analiști, dar și pe oamenii obișnuiți, perspectivele de viitor se arată mai optimiste. Mai exact, Fondul Monetar Internațional estimează în acest an pentru Germania o creștere economică totală de 1,2% și de 0,8% în 2023.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button