Internațional

Dezvăluiri despre tortura din lagărele în care Kremlinul ţine peste 1,5 milioane de ucraineni

Forţele de speciale poloneze au dezvăluit coordonatele a cinci clădiri unde s-ar afla lagăre „de filtrare” în regiuni ocupate de ruşi din Ucraina, în care sunt ţinuţi peste 1,5 milioane de copii şi adulţii. Potrivit purtătorului de cuvânt al serviciilor speciale poloneze, adulţii ucraineni din aceste lagăre sunt interogaţi, torturaţi şi chiar recrutaţi de către ofiţerii FSB.

Serviciile speciale din Polonia spun că au identificat tabere în care au fost reţinuţi mii de copii ucraineni şi adulţi care sunt bătuţi cu brutalitate de forţele invadatoare ruse.

Purtătorul de cuvânt al serviciilor speciale poloneze, Stanislaw Żaryn, a declarat miercuri că peste 1,5 milioane de ucraineni, inclusiv „mii de copii”, sunt reţinuţi în diferite zone de pe teritoriul ocupat, unde „ucrainenii sunt trimişi în masă” şi „supuşi torturii”. 

Acesta a postat fotografiile şi coordonatele exacte ale „locurilor în care există camere de tortură ruseşti folosite împotriva ucrainenilor” din cinci părţi diferite din sud-estul Ucrainei controlate de forţele lui Putin: Doneţk, Starobesheve, Dokuchaievsk, Manhush şi Novoazovsk. 

Kremlinul a organizat o reţea de închisori şi lagăre de filtrare în care îi ţine pe ucraineni”, a adăugat el.

Această clădire din Doneţk este locul uneia dintre presupusele lagăre de detenţie şi tortură conduse de forţele ruse din regiunile ocupate de aceştia din Ucraina. Doneţk 56 Aksakowa St.  (47.96960292660311, 37.80558685460816)  Foto: gov.pl

Declaraţiile vin într-un moment în care Organizaţia internaţională pentru drepturile omului Human Rights Watch a confirmat că a intervievat zeci de ucraineni care au fost reţinuţi de forţele ruse, mulţi dintre ei având răni şi semne de tortură. 

Clădirile care au fost odată ocupate de guvernul ucrainean şi organizaţiile de stat au fost preluate şi reutilizate de serviciile secrete şi forţele armate ale Rusiei.

 ‘Agresorii îi verifică pe deţinuţi, căutând persoane cu experienţă de luptă şi posibili oficiali ai administraţiei ucrainene. De asemenea, studiază atitudinile anumitor persoane faţă de Rusia. Cei care nu ridică nicio obiecţie din partea invadatorilor sunt în general deportaţi în Rusia. Unii dintre aceşti oameni sunt recrutaţi cu forţa în armata rusă şi apoi trimişi pe front. 

Oamenii care ridică îndoieli sunt bătuţi cu brutalitate. Sunt torturaţi, sunt forţaţi să depună mărturie sau să facă declaraţii împotriva Ucrainei sau sunt aduşi în instanţă”, a continuat  Zaryn.

Clădire din Dokuceaievsk care ar adăposti unul dintre centrele de detenţie din Rusia pentru civili ucraineni. Dokuceaievsk Niepodległosci Ukraini 19 St. (47.743853337074576, 37.67403324854076) Foto: gov.pl

„Ofiţerii ruşi FSB sunt responsabili pentru acţiunile descrise împotriva populaţiei civile şi, de asemenea, „interoghează” ucrainenii reţinuţi. „Implicarea celui mai important serviciu secret rus în represiunea împotriva ucrainenilor arată cât de multă importanţă acordă Kremlinul acestor acţiuni”, a adăugat acesta.

Potrivit oficialului, lagărele au fost organizate în fostele sedii ale poliţiei ucrainene şi al Serviciului de Stat pentru Migraţie al Ucrainei. 

Clădire din Manhush în care s-ar afla un centru de detenţie din Rusia pentru civili ucraineni. Manhush 63 Tytowa St. (47.05664649250909, 37.310947454816244) Foto: gov.pl

„Conform informaţiilor obţinute, procesul de filtrare şi verificare a ucraineanilor reţinuţi durează de la câteva ore la câteva zile. În acest timp au loc interogatorii de către agenţii FSB, analiza obiectelor confiscate, inclusiv suporturile de date, şi chiar activitatea pe reţelele de socializare. Ruşii verifică dacă deţinuţii au urme de lupte pe corpul lor şi chiar ce tatuaje au. Dacă cineva trezeşte chiar şi o umbră de suspiciune, el devine obiectul represiunii, care poate duce la moarte. 

O soartă teribilă îi aşteaptă şi pe cei cărora, după „verificare pozitivă”, li se ordonă să lupte în rândurile agresorului”, a afirmat purtătorul de cuvânt al serviciilor speciale poloneze.

Această clădire, din Novoazovsk, a fost indicată ca fiind locul  unuia dintre centrele de detenţie din Rusia pentru civili ucraineni. Novoazovsk 69 Kommunariv St. (47.115471, 38.085307) Foto: gov.pl

„Forţele ruseşti au transformat zonele ocupate din sudul Ucrainei într-un abis al fricii şi al anarhiei sălbatice”, a afirmat Iulia Gorbunova, de la HRW.

Tortura, tratamentele inumane, precum şi detenţia arbitrară şi izolarea ilegală a civililor se numără printre crimele de război evidente pe care le-am documentat. Potriivt unui comunicat de presă de pe site-ul web al organizaţiei, membrii acesteia au intervievat 71 de persoane din Herson, Melitopol, Berdeansk, Skadovsk şi alte 10 oraşe şi oraşe din regiunile Herson şi Zaporojie.

Ei au descris 42 de cazuri în care trupele ruseşti au reţinut civili în mod arbitrar, în multe dintre acestea ucrainenii au fost bătuţi, torturaţi şi internaţi în spital cu răni grave, şi situaţii în care unii dintre cei reţinuţi au dispărut pur şi simplu.

Clădire din Starobesheve care ar fi locul unuia dintre centrele de detenţie din Rusia pentru civili ucraineni. Starobesheve 30 Paszy Angeliny St. (47.751219, 38.031166) Foto: gov.pl

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button