Internațional

Cultura de porumb din Vrancea e 100% calamitată pe suprafeţele neirigabile

Cultura de porumb din acest an ar putea fi calamitată în proporţie de 100% pe suprafeţele neirigabile din județul Vrancea, informează Agenția de presă Rador.

Fermierii încep deja să recolteze porumbul pentru a-l putea folosi ca furaj proteic pentru animale, a precizat prefectul judeţului Vrancea, Nicuşor Halici.

„Acum sunt doar niște estimări, fără doar și poate, pentru că în mod normal aceste solicitări de identificare a calamităților în teren se depun după 1 septembrie pentru culturile de primăvară – cum este și porumbul, dar având în vedere că se vede că oricum nu se mai poate face nimic – și astăzi dacă va începe să plouă și vor curge precipitații zile la rând, porumbul nu-și va mai reveni, pentru că el dacă trebuia să aibă 2 metri înălțime la momentul acesta și deja să intre pe rod, nu are decât puțin peste un metru în unele locuri, rod nu are deloc. Pământul trage din plantă apa care mai e în plantă pentru a supraviețui pământul. Și atunci a început să se usuce porumbul, ca și floarea-soarelui, de altfel. Văzând lucrurile astea, fermierii, mai ales cei care au și ferme de animale, au decis să cultive acest porumb parțial verde, ca și plantă – cât a mai rămas – pentru a asigura, să-i spunem, partea proteică pentru animale”, susține prefectul județului.

Nicuşor Halici a adăugat că vor fi calamitate şi mare parte din culturile de primăvară de floarea soarelui.

„Cam 100.000 ar putea fi irigabile, din cele 140 și ceva de mii de hectare, fiind în zona de șes. Aceste 98.000 de hectare, irigabile la acest moment sunt aproximativ 5.000 de hectare, restul de 92.000 de hectare sunt neirigabile, ceea ce duce la o concluzie foarte simplă – că în proporție de 100%, vor fi calamitate culturile de primăvară de porumb și, vedem, și de floarea-soarelui. Acolo, poate o să mai avem câteva procente, dar infime”, a mai completat Nicușor Halici.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button