Internațional

Nancy Pelosi provoacă Beijing-ul: China amenință cu represalii armate

Zvonul că preşedintele Camerei Reprezentanţilor SUA, Nancy Pelosi, ar face o călătorie în Taiwan a înfuriat China şi a lăsat Casa Albă cu o serioasă problemă geopolitică, scrie BBC.

Luni, China a avertizat cu privire la „consecinţele grave” dacă Nancy Pelosi va continua cu o vizită în Taiwan în săptămânile următoare, informează News.ro.

Luni, purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de Externe, Zhao Lijian, a avertizat că ţara sa va lua „măsuri ferme şi hotărâte” dacă Nancy Pelosi îşi va continua vizita.

„Şi SUA vor fi responsabile pentru toate consecinţele grave”, a spus el.

Un purtător de cuvânt al ministerului chinez al Apărării părea să sugereze că ar putea exista chiar un răspuns militar.

„Dacă SUA insistă să meargă mai departe, armata chineză nu va sta niciodată inactivă şi va lua măsuri puternice pentru a contracara orice interferenţă externă şi încercări separatiste de „independenţă a Taiwanului”, a declarat colonelul Tan Kefei pentru China Daily.

După preşedinte, Pelosi ar fi cel mai înalt politician american care merge în insula cu democraţie autoguvernată din 1997.

Cu toate acestea, China vede Taiwanul ca o provincie separatistă care în cele din urmă va face parte din nou din ţară – şi nu a exclus posibila utilizare a forţei pentru a realiza acest lucru.

Departamentul de stat spune că Nancy Pelosi nu a anunţat nicio călătorie şi că abordarea SUA faţă de Taiwan rămâne neschimbată.

Planul iniţial al lui Pelosi era să viziteze Taiwanul în aprilie, dar a fost amânat după ce a fost testată pozitiv pentru Covid-19.

Beijingul vede Taiwanul ca pe teritoriul său şi a ridicat în mod repetat spectrul anexării acesteia cu forţa, dacă este necesar.

„Armata crede că nu este o idee bună, dar nu ştiu cum stăm”, a răspuns preşedintele american Joe Biden, întrebat despre intenţia preşedintei Camerei Reprezentanţilor Nancy Pelosi de a efectua o vizită în Taiwan, care a înfuriat Beijingul şi care-l pune într-o situaţie stânjenitoare pe şeful statului american.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button