Internațional

China are o populație îmbătrânită, iar natalitate este în scădere

Creşterea demografică a Chinei a încetinit semnificativ şi se aşteaptă ca populaţia ţării să înceapă să scadă înainte de 2025, scrie cotidianul de stat Global Times, citând un înalt oficial guvernamental.

Datele statistice privind natalitatea publicate duminică au arătat că, în 2021, numărul de naşteri a fost cel mai scăzut din ultimele decenii în mai multe provincii ale Chinei.

În provincia centrală Hunan, numărul naşterilor a coborât sub 500.000 pentru prima dată în aproape 60 de ani, notează Global Times.

Doar provincia Guangdong, din sudul Chinei, a depăşit cifra de un milion de naşteri.

China se luptă să inverseze tendinţa de scădere rapidă a creşterii populaţiei, în condiţiile în care mulţi tineri aleg să nu aibă copii din cauza unor factori precum costurile ridicate şi presiunea locului de muncă.

Populaţia Chinei este prognozată să înceapă să scadă în cincinalul 2021-2025, mai scrie Global Times, citându-l pe Yang Wenzhuang, şeful direcţiei pentru populaţie şi familie în cadrul Comisiei Naţionale de Sănătate.

Modificarea legislativă operată de China anul trecut pentru a le permite femeilor să aibă trei copii nu a fost de ajutor, multe femei spunând că aceasta vine prea târziu şi că ele nu beneficiază de suficientă securitate a locului de muncă şi egalitate de gen.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button