Internațional

Spania taxează băncile cu 3 miliarde de euro

Ministrul spaniol al Economiei, Nadia Calvino, a afirmat vineri că este echitabilă impunerea taxei pe bănci de trei miliarde de euro, bani care vor finanţa politicile destinate să îi ajute pe spanioli să facă faţă creşterii preţurilor la energie şi inflaţiei, deoarece creditorii au fost salvaţi în timpul crizei financiare şi vor beneficia de pe urma majorării dobânzilor, transmite Reuters.

Luna aceasta, premierul Pedro Sanchez a anunţat că Spania va introduce, temporar, taxe pe bănci şi companiile din energie, care ar urma să genereze venituri de aproximativ şapte miliarde de euro în 2023-2024.

Guvernul de la Madrid se aşteaptă să strângă două miliarde de euro pe an în 2023 şi 2024 de pe urma unei taxe impuse pe profiturile excepţionale generate de companiile de utilităţi în acest an şi anul viitor, în timp ce o taxă pe instituţiile financiare ar urma să aducă venituri suplimentare de 1,5 miliarde de euro pe an, a explicat Pedro Sanchez.

Vineri este programată o întâlnire între şefii băncilor şi guvernatorul Băncii Centrale a Spaniei, prima de când taxa a fost anunţată de premierul Pedro Sanchez.

„Decizia a fost luată. Majoritatea cetăţenilor spanioli o înţelege şi o susţine, deoarece aşa este corect”, a afirmat ministrul Economiei la postul de televiziune TVE.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button