Internațional

Joe Biden se luptă cu schimbările climatice

Preşedintele american Joe Biden urmează să anunţe o serie de măsuri pentru combaterea schimbărilor climatice, miercuri, potrivit Casei Albe, în timp ce mai multe state europene se luptă cu un val de caniculă, relatează AFP.

Joe Biden va ţine un discurs la o fostă centrală electrică pe cărbune din Massachusetts. El va preciza că timpul se scurge pentru a aborda ”ameninţarea existenţială” a încălzirii globale pentru Statele Unite şi pentru întreaga omenire, a declarat un oficial de la Casa Albă, sub rezerva anonimatului.

Preşedintele va avertiza că ”din moment ce Congresul nu va acţiona în această situaţie de urgenţă, o va face el”, a mai adăugat oficialul american.

Cu toate acesta, nu va declara – cel puţin pentru moment – starea de urgenţă climatică aşa cum au cerut unii membri aleşi ai partidului său, situaţie care i-ar acorda puteri politice suplimentare.

Printre ordinele executive pe care se aşteaptă să le dezvăluie liderul american se numără fonduri suplimentare pentru protejarea regiunilor care se confruntă cu temperaturi extreme şi măsuri menite să stimuleze producţia de energie eoliană a Statelor Unite.

John Kirby, purtătorul de cuvânt al Consiliului Securităţii Naţionale, a insistat că schimbările climatice sunt o chestiune de ”securitate naţională” care ”afectează infrastructura”.

Administraţia Biden susţine că este hotărâtă să îşi îndeplinească angajamentele în materie de climă, inclusiv reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră, în pofida unei hotărâri recente a Curţii Supreme, care limitează drastic puterile statului federal în lupta împotriva încălzirii globale.

Joe Biden, care a revenit la acordul de la Paris privind clima întocmit de predecesorul său, Donald Trump, a anunţat, în luna aprilie 2021, că Statele Unite vor reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu 50-52% până în 2030, comparativ cu 2005.

Cu toate acestea, Biden se luptă să îşi atingă obiectivele din cauza unei serii de eşecuri. Agenda sa privind schimbările climatice a fost afectată de declaraţiile senatorului democrat Joe Manchin, a cărui voce este crucială, care a spus că nu va sprijini legislaţia care urmăreşte să îndrepte economia americană către surse de energie curată, care ar putea eşua.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button