JUSTIȚIE

Elena Udrea, desființată în sala de judecată de martorii DNA

Curtea de Apel București a continuat, luni, audierile în mega dosarul de corupție în care fostul ministru Elena Udrea și afaceristul Cătălin Andronic, sunt judecați pentru pretinse fapte de corupție în legătură cu intervenții ale omului de afaceri Bogdan Buzăianu pentru susținerea contractelor cu Hidroelectrica a companiei Energy Holding.

La termenul de luni al procesului la instanța de judecată au compărut doi dintre cei mai importanți martori ai anchetatorilor DNA, care ani de zile au avut statut de martori acoperiți, pentru protecția pe durata cercetărilor.

După trimiterea dosarului în judecată instanța a stabilit ridicarea protecției și eliminarea conspirativității acestora.

Astfel la apelul din dosar au răspus fostul martor acoperit Radu Sanda, în realitate Constantin Stoica și fostul martor acoperit Maria Barbu, în realitate Lavinia Țicu.

Cei doi au fost în legătură cu cercul strâns din zona căruia peste 3 milioane de euro ar fi ajuns în mod nelegal la Elena Udrea ca o răsplată pentru pretinsele intervenții ale acesteia pentru susținerea companiei Energy Holding la momentul prelungirii contractelor cu Hidroelectrica.

Concret, Lavinia Țicu a fost apropiată a omului de afaceri Bogdan Buzăianu și a aflat de la acesta informații privind cele petrecute pe fondul prelungirii contractelor Energy Holding cu Hidroelectrica și vânzării companiei către Fondul din Qatar.

Spovedania unui martor…descoperit…

„Pe buzaianu îl cunosc din februarie 2002. Am avut contract de colaborare între firma mea de contabilitate și Energy Holding.

Am avut o relație apropiată și profesională. Așa era el cu toți angajații. Eram om de încredere pentru el eu fiind directorul financiar.

Eu nu îmi amintesc precis. Dar după anul 2006. Februarie, au fost discuții la nivelul acționariatului Energy Holding privind vânzarea acesteia.

Au fost discuții cu mai multe companii. Era vorba de due-deal-uri, audituri, cel mai important a fost cu KPMG și societatea Generale din Paris pentru vânzarea către fondul de investiții din Qatar.

Astfel era necesar ca Energy Holding să rămână aceeași mare firma furnizoare de energie și să mențină contractele cu Hidroelectrica, să contruiască mai multe centrale termice pentru care deja achiziționate mai multe terenuri.

Astfel am auzit prin anul 2010 cum Radu Budeanu i-a spus lui Buzăianu că pentru a continua cum trebuie, trebuie să facă ceea ce trebuie, și să dea niște bani.

Nu știu precis cui trebuiau dați banii dar contextul era limitativ și factorii decizionali la fel. Se înțelegea limpede dar nu am auzit nume.

Când e o campanie generală împotriva băieților deștepți dusă de Basescu, Boc și udrea…

În perioada următoare s-a realizat vizita oamenilor de afaceri din Qatar. Parcă a fost în februarie 2010. Au fost întâlniri la nivel înalt la guvern la ministerul Elenei Udrea, la BRD, Banca Națională.

Astfel s-a tot discutat cât de profitabilă e firma Energy Holding și s-a realizat susținerea pentru planul general de vânzare al companiei.

Trebuie s spun că era o poveste foarte serioasă și era foarte important pentru statul român. Facea parte din planul extins al Transelectrica publicat în mod oficial. Era nevoie de foarte mulți bani”, a povestit martora în fața judecătorului de caz.

Mai departe aceasta a intrat în detalii esențiale și a arătat că într-adevăr nimeni nu a spus un nume, respectiv pe al Elenei Udrea dar că toate pistele indiciile, discutiile conduceau către aceasta, când venea vorba despre detinația „plasei ce părea a fi de rafie” în care erau 2,5 milioane de euro.

Cine este „Chioru”….

„Pe la sfârșitul lui 2010 am primit o plasă de la Buzaianu de care mi-a spus sa am grija de ea. Sa o pun în seif. A spus ca sunt economiile lui persoanele. A atras atenția asupra ei.

Era o plasa. De fapt arata ca o punga mai mare, ca cele de rafie cu dungi …. Cu dungi cu roșu și albastru, nu știu, plasă sacosă, din aceea….

Materialul e ceea ce părea a fi rafie. Era sigilata iar eu nu am desfăcut-o. Nu mi-a spus ce suma era în ea dar ulterior am înțeles de la el ca era echivalentul a 2.5 milioane de euro dar în mai multe valute.

Am aflat astea cand am fost sunat sa preiau punga dar nu mai sunt perfect sigura.

Asta s-a întâmplat în 2011, la sfârsit, septembrie octombrie cred. M-a sunat Buzaianu că va veni la mine Radu Budeanu să ia plasa aceea din seif. Nu i-a spus numele. A spus ca va veni Chioru dar știam ca apelativul asta e al lui. Așa îi spunea.

Știam clar ca aveau o relație apropiată. Buzaianu a spus atunci sa ii dau lui Budeanu ce am in seif și mi-a dat la păstrat.

Am întrebat dacă dau tot si a confirmat ca da să îi dau tot lui Budeanu.

Radu Budeanu nu a venit atunci. A venit, dar după câteva luni. A venit chiar la finalul anului. Nu a venit a doua sau a treia zi.

Putea fi și începutul lui 2012 când a venit. Am păstrat punga în seif în strada paris 24 la biroul meu. Punga a plecat sigilată. Nu am cheltuit nimic din respectiva pungă.

Nu a fost nicio discuție între mine și budeanu privind ce urma sa se facă cu banii. Cu toate astea eu înțelegeam ce ar fi trebuit sa se întâmple cu acei bani.

Pentru mine era clar că banii vor ajunge unde trebuie pentru menținerea contractelor cu energy holding. Mai ales că Radu Budeanu a însoți fondul din Qatar la doamna udrea si la guvernul României.

După această vizită Radu Budeanu a venit la Energy Holding si a povestit cat de frumoasa și de interesantă a fost întâlnire cu doamna Udrea si că ea a susținut interesele Energy Holding pentru construcția de termocentrale și pentru vânzarea companiei”, a mai povestit martora Țicu în fața Curții.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button