Politică

Fondatorul City Grill: Stațiunea Mamaia, under attack. De ce tac asociațiile patronale

Încep printr-un disclaimer, spunând că, deși sunt investitor în HoReCa, nu am niciun interes și nicio afacere în stațiunea Mamaia de la malul Mării Negre.

Sunt însă în fiecare vară un simplu turist și ca turist vreau să fac câteva remarci: – este foarte drept că stațiunea suferă din cauza unui plan arhitectonic haotic și bazat pe legea șpăgii și a bunului plac

– la fel de drept este însă că, în stațiune, plaja s-a mărit și, deși pare prea mare acum, a salvat literalmente de la erodare totală zona de nisip

De aproape o lună și mai acerb în ultimele zile, presa arată cu obstinație prețurile uriașe de pe litoralul românesc. Pe alocuri, ele există. Însă – prețul de 200 lei/ loc de cearceaf a fost pus de un operator privat al unei zone de plajă pentru a împiedica, ca cineva să-și pună cearceaful exact în fața primului rând de șezlonguri. Acel operator (pe care nu-l cunosc) a investit în acea plajă – a curățat-o, a pus umbrele, șezlonguri, a amenajat un beach bar și oferă diverse servicii aferente.

Mai mult, a și lăsat, conform legii, un sector gratuit pentru cearceafuri, dar asta nu vede nimeni. Ei bine, există șezlonguri la 100 ron pe plajele exclusiviste, da, dar există multe locuri centrale în Mamaia cu șezlonguri la 25 ron la pachet cu o bere gratis.

Pe acestea, numeroase totuși, la fel, nu le vede nimeni. Apoi, ni se prezintă note de plată cu 200 ron pentru 2 pizza și sunt sigur că există (dar nu se spune, ați ghicit deja) zeci de restaurante pe faleza cu meniu de prânz sub 40 ron. De ce?

Referitor acum la locurile de cazare, sunt sigur că există cazare cu 200 de euro, dar sunt și multe camere în hoteluri pe plajă absolut decente, adică între 250-300 ron cu mic dejun inclus.

Și acum mă întreb, oare nu există în toate stațiunile din Grecia locuri de cazare și relaxare pentru toate buzunarele și gusturile?  

Toți prezentăm locurile frumoase și ieftine de acolo, iar despre cele cu prețuri uriașe și plaje exclusiviste, care vă garantez că există… da, nu spune nimeni nimic. Nu este o pledoarie pentru stațiunea Mamaia, dar nici nu cred că e totul negru. Apa are temperatură perfectă, vremea este excelentă, iar cel mai important – sunt printre români de-ai mei și nu sunt toți maneliști și cocălari.

În plus, în mai puțin de 3 ore ajung de acasă pe plajă fără să mă sufoc prin aeroporturi sau vămi ostile mie ca român. Ultima nedumerire –  de ce tac asociațiile patronale din Mamaia?!

Marian Alecu este cel care a adus McDonald’s în România și a condus mulți ani operațiunile lanțului de restaurante. Alături de fratele și de fiul său deține sau este acționar în mai multe companii cu afaceri în domeniul hotelier, restaurante, producție de bijuterii și consultanță.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Un comentariu

  1. 1. Nu exista plaja privata: Constitutia Romaniei art 136, alin 3 si 4
    2. Plajele sunt marite, dar nu au intrebat pe nimeni daca e bine sau unde ar trebui sa le extinda sau cum. Mai bine faceau laguna dupa modelul Dubai, desi cea mai buna extindere ar fi fost in Nord, unde avem lacurile cu apa dulce (de la Corbu-Vadu pana la Sf. Gheorghe). Intareau plajele, creau plaje acolo unde nu sunt sau erau inguste, faceau loc de sosea de coasta (inclusiv pana la izolatii aia din Sf. Gheorghe) etc.
    3. Poate sa fie cazarea 200 de lei / noapte si 25 / sezlong / zi, daca dai 100 pe parcare si 40 / persoana pentru 1 masa, tot scump e. Vine de persoana cel putin 200/2+25+100/2+40*3 (in cazul cel mai bun) care inseamna ~118 de euro / cuplu. Cel mai grav este ca hotelurile sunt de acum 50-60 de ani cu camere de maximum 10 mp, in timp ce apartamentele din Mamaia Nord sunt de cativa ani, noi, la preturi decente, cu utilitati (inclusiv bucatarie) si spatii mult mai mari in care sa incapi si cu copilul, sau in cazul apartamentelor de 2 camere si cu unii din bunici. Nu mai zic ca nu se plateste nicio parcare, deocamdata cel putin.
    4. Apoi, in Grecia fiind 15 000 km de tarm, cam ai unde sa te plimbi. In Romania, de abia daca gasesti o barca sa te duca 20 de minute in larg
    5. Hotelierii tac pentru ca au multe autorizatii ilegale primite de la primarie si multe depind de Primaria Constanta. Locurile de parcare sunt un accesoriu de drept al hotelului, desi sunt pe terenul din administrarea primariei. Locurile de parcare au fost facute de comunisti special pentru hoteluri. Primaria le-a deturnat pentru simplu fapt ca sunt administratori ai terenurilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button