Știrile 60m.RO

Șomajului în rândul tinerilor este de peste 22%. Ilie Coleșa (AUR): O soluție ar fi reformarea învățământului profesional pentru a-l face mai atractiv

România are nevoie de personal calificat pentru a acoperi deficitul existent pe piața muncii. O soluție ar fi reformarea sistemului de învățământ profesional care le-ar oferi inclusiv tinerilor din mediul rural o șansă să-și găsească un loc de muncă. Potrivit statisticilor, șomajului în rândul tinerilor este de peste 22%. Alianța pentru Unirea Românilor a depus o inițiativă care cuprinde măsuri pentru susținerea elevilor care aleg să urmeze o școală profesională. Proiectul de lege a primit luna aceasta aviz favorabil din partea Comisiei pentru egalitate de șanse din Camera Deputaților, a anunțat deputatul AUR Ilie Coleșa.

Ilie Coleșa a declarat că, în urma unei prime dezbateri ce a avut loc în luna decembrie a anului trecut, a reușit să obțină sprijinul unei majorități, mai puțin PNL, FD sau USR. Deputatul AUR a precizat că, dacă această lege va fi adoptată, învățământul profesional va fi pus într-o lumină mult mai bună și va deveni atractiv pentru tineri – astăzi, în școlile profesionale ajung doar elevii care nu obțin media 5 la evaluarea națională. De asemenea, este pentru prima dată când într-o lege privind funcționarea școlilor profesionale se introduce o prevedere privind corelarea cifrei de școlarizare în acord cu nevoile existente pe piața muncii.

Proiectul de lege inițiat de AUR propune:

  • încetarea stigmatizării elevilor care învață una sau mai multe meserii;
  • masă, cazare în internat și un mic ajutor financiar lunar pentru elevii cu venituri mici;
  • flexibilizarea organizării învățământului profesional și prin entități independente sau afiliate unor licee tehnologice;
  • cifră de școlarizare în acord cu nevoile existente pe piața muncii, „identificate prin documente strategice de planificare a ofertei de formare regionale, judeţene şi Iocale, şi se aprobă prin hotărâre a Guvernului, cu cel puţin 6 luni înainte de începerea anului şcolar”.
  • certificarea calificării profesionale;
  • integrare pe piața muncii.

Până la această oră, proiectul a primit aviz favorabil de la Consiliul Legislativ, Consiliul Economic și Social și Comisia pentru egalitatea de şanse pentru femei şi bărbaţi și cea pentru egalitate de șanse din Camera Deputaților.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button