Politică

MAI și MApN se opun reformei pensiilor militare din PNRR

Pe ordinea de zi a ședinței de guvern de miercuri, 13 iulie, se află o notă de la informare de la Ministerul Muncii „privind adoptarea și implementarea unor măsuri necesare pentru îndeplinirea jalonului 215 aferent reformei sistemului de pensii din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență – indemnizațiile/pensiile de serviciu, inclusiv pensiile militare”.

Nota, întocmită de Ministerul Muncii, responsabil de reforma pensiilor în PNRR, se referă la jalonul 215, care presupune inclusiv reforma pensiilor speciale și de serviciu. Până la finalul anului 2022, România trebuie să finalizeze legislația necesară, asumată prin PNRR.

Nota precizează că Ministerul Muncii a promovat un memorandum care să stea la baza redactării noii legislații, dar Ministerul Afacerilor Interne și Ministerul Apărării Naționale au returnat memorandumul neavizat. De asemenea, Ministerul Justiției și Serviciul Român de Informații încă au documentul în circuitul de avizare.

„Conform jalonului 215, până la sfârșitul trimestrului IV 2022 trebuie întreprinse demersurile necesare pentru finalizarea „cadrului legislativ pentru reducerea cheltuielilor cu pensiile speciale”. Conform PNRR acestea vor fi reformate pe baza unor soluții care să vizeze corectarea inechităților dintre beneficiarii acestor categorii de pensii și beneficiarii din sistemul public de pensii din punct de vedere al aspectului contributivității, luând în considerare și jurisprudența Curții Constituționale.

Noul cadru legislativ nu va permite crearea unor noi categorii de pensii. Întrucât pensiile de serviciu reglementate prin statute profesionale sunt considerate contrare fundamentului regimului de pensionare, prin noua reglementare se intenționează să se introducă noi criterii și condiții concrete de exercitare a dreptului la pensia de serviciu, care au ca efect o redimensionare a cuantumului acestora. Noua redimensionare a cuantumului pensiilor de serviciu nu va echivala cu exproprierea beneficiarilor de pensii de serviciu. Recalcularea pensiilor de serviciu nu echivalează cu o restrângere a unui drept constituţional, ci se impune pentru restrângerea cheltuielilor bugetare”, se arată în Nota Ministerului Muncii.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Un comentariu

  1. Toate armatele ,forțele de ordine publică și securitate națională di statele U.E.și NATO nu u pensii contributive !!!
    Un stat membru U.E.poate fi obligat să fîndeplinească sau să nu îndeplinească o anumită activitate numai printr-o Directivă votată în unanimitate de plenul U.E. !!! Puteți publica data adoptării acestei Directive ??!
    Acest fake este ,,creația” PSD ,difuzată,contracost, de publicații ,,independente” ca dvs. !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button