Internațional

UBERGATE: Premierul olandez care dă lecții de integritate României prins în scandalul Uber

Comisia Europeană se confruntă cu apeluri de a lansa o anchetă cu privire la fostul său vicepreședinte Neelie Kroes, după ce dosarele divulgate au sugerat că ea a ajutat în secret Uber să facă lobby asupra premierului olandez, Mark Rutte, și a unui șir de alți politicieni naționali olandezi, scrie The Guardian.

Uber a considerat relația sa cu Kroes atât de sensibilă, încât principalul lobby european al companiei le-a instruit în mod repetat colegilor să o țină ascunsă, avertizând în 2015 că este „foarte confidențială și nu ar trebui discutată în afara acestui grup”.

Detaliile despre care Kroes a asistat în secret grupul tehnologic din California sunt conținute în fișierele Uber, un tezaur de 124.000 de înregistrări scurse către The Guardian și împărtășite cu Consorțiul Internațional al Jurnaliştilor de Investigație și partenerii mass-media din 30 de țări.

Kroes l-a ajutat pe Uber să se întâlnească cu Mark Rutte (actualmente premier al Olandei), un coleg al Partidului Popular pentru Libertate și Democrație, în dosarul Uber.

E-mailurile sugerează că cei doi politicieni olandezi au avut o relație strânsă de lucru, MacGann scriind unui coleg Uber în martie 2015 pentru a transmite modul în care Kroes „îi transmitea câteva mesaje pentru mine în acest weekend primului olandez”.

Rutte părea să ofere și el ceva încurajare. Notele luate la o întâlnire ulterioară dintre premier, Kalanick și Kroes în ianuarie 2016 sugerează că Rutte i-a spus lui Kalanick: „Vreau să crești”. Trio-ul a apărut apoi împreună într-o fotografie publicitară.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button