Știrile 60m.RO

Cum arată declaraţia în baza căreia vom mai putea ieşi noaptea din case + adeverinţa de la angajator

În condiţiile în care, începând de luni seară, ora 22:00, cetătenii români vor putea ieşi din case doar în interes de serviciu, la cumpărături de strictă necesitate, pentru activităţi sportive individuale sau pentru nevoile animalelor de companie, în baza unui document justificativ, Grupul de Comunicare Strategică (GCS) a publicat modelul declaraţiei pe proprie răspundere referitoare la circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei şi al adeverinţei emise de angajator.

Potrivit Grupului de Comunicare Strategică, declaraţia pe propria răspundere poate fi completată integral olograf („de mână”), cu preluarea tuturor elementelor prevăzute în modelul declaraţiei pus la dispoziţie.

„Declaraţia pe proprie răspundere completată se va afla în posesia persoanei care efectuează deplasarea, împreună cu documentul de identitate, şi va fi pusă la dispoziţia reprezentanţilor Poliţiei Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliţiei Locale la momentul legitimării persoanei. Reprezentanţii Poliţiei Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliţiei Locale pot efectua fotografirea documentelor (declaraţie pe proprie răspundere şi act de identitate) la momentul legitimării persoanei”, a transmis GCS. 

Autorităţile spun că modelul de declaraţie poate fi descărcat de pe site-ul web al Guvernului României, Ministerului Afacerilor Interne, precum şi de pe site-urile celorlalte instituţii cu atribuţii în domeniu.

Vă reamintim că începând de luni seară, persoanele ce se vor deplasa în afara domiciliului în intervalul 22:00-06:00 vor trebui să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate (Poliţia Română, Jandarmeria Română, poliţia locală), adeverinţa eliberată de angajator (foto 2) sau o declaraţie pe proprie răspundere (foto 1). 

Potrivit Ordonanţei militare nr. 2/2020, publicată sâmbătă seara în Monitorul Oficial, circulaţia persoanelor în afara locuinţei/gospodăriei, în intervalul orar 22:00-06:00, va fi permisă numai pentru deplasarea la serviciu, consult medical care nu poate fi amânat, cumpărături de primă necesitate, asistenţă pentru persoane în vârstă sau pentru însoţirea copiilor, desfăşurarea de activităţi fizice individuale în aer liber sau pentru nevoile animalelor de companie, şi numai după semnarea unei declaraţii pe propria raspundere în care să se precizeze motivul. În cazurile în care deplasarea este făcută pentru rezolvarea unei situaţii urgente, va trebui precizat şi traseul.

Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adeverinţă eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere.

Informaţii suplimentare despre măsurile cuprinse în actul normativ citat găsiţi  aici.

Back to top button