Știrile 60m.RO

Guvernul Ciucă aplică o lovitură IMM-urilor prin modificările aduse Codului fiscal. Silviu-Titus Păunescu solicită explicații

Proiectul de OUG care introduce modificările fiscale anunțate de către PSD și PNL vizează mai multe sectoare din economie și prevede schimbări inclusiv în fiscalizarea anumitor tipuri de companii. În acest sens, în încercarea de a aduce mai mulți bani la buget, se reduce pragul de la care IMM-urile beneficiau de impozit de 1 sau 3% din venit, în funcție de numărul salariaților, de la 1 milion de euro la 500 de mii de euro. Dacă depășesc acest prag, întreprinderilor mici și mijlocii vor plăti un impozit pe profit de 16%, ca orice SRL. Deputatul AUR Silviu-Titus Păunescu solicită premierului Nicolae Ciucă să precizeze care este motivul care a stat la baza acestei decizii.

Guvernul PSD-PNL a vehiculat încă din decembrie 2021 că ar putea renunța la scăderea pragului de impozitare pentru IMM-uri, modificare ce ar fi urmat să intre în vigoare la începutul acestui an – ceea ce ar fi însemnat și aplicarea ei retroactivă, în condițiile în care Codul Fiscal prevede un termen de șase luni până la care se pot introduce modificări fiscale, a punctat Păunescu.

Deputatul AUR consideră că principalul motiv al acestei măsuri este „nevoia de a aduce bani suplimentari la buget, deoarece colectarea taxelor și impozitelor este extrem de slabă și, în plus, cheltuielile depășesc încasările, statul român reușind contraperformanța de a încasa din taxe și impozite doar 27% din PIB, în timp ce media europeană este de 40% din PIB. Aceasta este o diferență uriașă care se reflectă în lipsa investițiilor!”

În acest context, Silviu-Titus Păunescu a solicitat premierului Ciucă, prin intermediul unei întrebări parlamentare, să precizeze are este motivul stabilirii acestui prag, mai ales că prevederile din Planului Național de Reziliență și Redresare au ca țintă primul trimestru din anul 2023, ci nu cel din 2021, accentul punându-se pe scăderea graduală a pragului, fără a se impune o anumită limită.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button