InternaționalȘtirile 60m.RO

Bătaie de joc la adresa românilor din Ucraina: Primarul din Cernăuți mută monumentul soldatului „eliberator” în cimitirul eroilor români

Monumentul soldatului sovietic „eliberator” de pe Piața Integrităţii din Cernăuţi va fi demontat și mutat în Cimitirul vechi, unde odihnesc mulţi eroi români, ucişi de ocupantul rus.

Cimitirul vechi din Cernăuţi- locul unde îşi dorm somnul de veci mulţi ostaşi şi patrioţi români, ucişi de invadatorii ruşi după 1940, după „eliberarea” nordului Bucovinei şi Ţinutului Herţa, va fi locul cel mai potrivit al monumentului soldatului „eliberator” din Cernăuţi, ca generaţiile viitoare să nu uite atrocităţile regimului totalitar sovietic, „eliberatorilor”, dar şi distrugerea în masă a românilor băştinaşi, a declarat primarul din Cernăuți Roman Klichuk”, conform Zorile Bucovinei.

„Dezmembrarea unui monument este o procedură complicată. Mai întâi trebuie să existe o comisie a consiliului orășenesc, apoi transferăm actele la administrația militară, iar aceştia le depun la Ministerul Culturii, pentru că este un obiect al patrimoniului cultural. Și ei, în calitate de oficiali, vor purta răspundere penală dacă, pur și simplu, vor demola monumentul”, a explicat Roman Klichuk.

Anterior, orașul planifica să creeze un muzeu al totalitarismului și să mute monumentul acolo. În prezent, această idee a fost abandonată.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button