importantInternaționalSocial

Certificatul verde este obligatoriu pentru angajații din Italia: Cine nu va prezenta certificatul i se va tăia salariul

Oprirea retribuirii va începe din prima zi de absență nejustificată atât în ​​sectorul public, cât și în cel privat, dar nu va fi însoțită de sancțiunea disciplinară a suspendării, relatează Il Fatto Quotidiano.

Aceasta este principala modificare cuprinsă în textul final al celui de-al treilea decret de lege privind certificatul verde – care este obligatoriu pentru 23 de milioane de angajaţi – semnat marți seară de președintele Italiei și care a intrat în vigoare odată cu publicarea acestuia în Monitorul Oficial.

Spre deosebire de proiectul lansat în zilele precedente, de fapt, este eliminat pasajul care prevedea că, „începând cu a cincea zi de absență, raportul de muncă este suspendat până la prezentarea certificatului”. Totuşi, salariul rămâne „înghețat” până când angajatul este în regulă cu certificatul verde.

Un alt conținut inclus în versiunea finală: prețul controlat al testelor antigen – care permit obținerea unui certificat verde pentru 48 de ore – este asigurat atât de către farmacii, cât şi de către toate instituțiile sanitare afiliate, autorizate sau acreditate la Serviciul Sanitar National şi autorizate de Regiuni” pentru efectuarea testelor.

Totodată, sunt alocate 105 milioane de euro pentru a garanta teste gratuite pentru cei scutiți de vaccin, şi sunt confirmate penalizările pentru farmaciile care nu respectă regulile: amenzi cuprinse între 1.000 şi 10.000 de euro și închiderea activităţii pentru maximum cinci zile.

Valabilitatea testului molecular pentru Green Pass a crescut la 72 de ore.

Back to top button