Politică

Șeful ANAF amenință din nou românii cu închisoarea

Peste 71.000 de contribuabili sunt în prezent în situația ca ANAF să le facă sesizări penale pentru că au reținut, fără să vireze la bugetul statului, o serie de impozite și contribuții, prevăzute de ordonanța care a reincriminat, de la 1 martie, astfel de fapte ca fiind penale.  Termenul de grație de 60 de zile a fost depășit, iar ANAF, ca ultimă măsură de prevenție, va trimite acestor contribuabili notificări cu situația sumelor datorate la stat, dar și cu instrumentele de eșalonare/restructurare pe care le pot accesa, a declarat pentru Profit.ro președintele Fiscului, Lucian Heiuș.

Potrivit acestuia, demersul este ultima acțiune cu rol preventiv a ANAF și, dacă firmele respective nu acționează după notificare pentru a-și rezolva situația, urmează sesizările penale.

„Peste 71.000 de contribuabili se află în prezent în situația de a li se face sesizări penale pentru nevirarea către stat a impozitelor și contriubuțiilor cu reținere la sursă, conform OUG 130/2021. Aceștia vor primi de la începutul săptămânii următoare notificări de la ANAF cu prezentarea situației în care se află, cu propunerile de remediere a situației, dar și cu mesajul că în lipsa unei rezolvări, se va aplica legea la literă, adică vor urma sesizările penale.

Notificarea va prezenta și variantele disponibile – să achite sau să acceseze diferitele instrumente de eșalonare/restructurare prevăzute de legislație. Aceste notificări sunt un ultim demers de prevenție pe care îl putem face înainte de sesizările penale”, a declarat Heiuș

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button