Opinii

Ungaria cumpără Ardealul la bucată: terenuri și clădiri

Ministrul Afacerilor Externe din Ungaria, Peter Szijjarto, a fost însărcinat de către premierul Viktor Orban să refacă imperiul maghiar. Acțiunile revizioniste maghiare sunt bine puse la punct și se acționează prin politica pașilor mărunți cu sprijin de la Moscova. Guvernul maghiar condus de Viktor Orban a înființat zeci de fundații și companii, prin care se fac achiziții și investiții majore în fostele teritorii ale Ungariei Mari.

Ungaria nu a dorit niciodată ca România să fie un stat independent și suveran deoarece pretinde că Transilvania i-a aparținut în trecut. Este la fel și cu teritoriile din estul Ucrainei, fiindcă propaganda rusească susține ca și Ungaria că părți ale Ucrainei sunt ale Uniunii Sovietice, deci trebuie să se întoarcă la ei.

Ungaria lui Orban merge pe mâna dictatorului Vladimir Putin și utilizează UDMR ca o coloană a cincea a Moscovei în Guvernul României. Vizita președintelui Ungariei, Katalin Novak, în România, reprezintă o marcare a teritoriului. În accepțiunea sa, Katalin Novak a vizitat Transilvania, teritoriu ce aparține Ungariei. Visul conducătorilor maghiari este refacerea Ungariei Mari și nu ezită să facă declarații belicoase la adresa statelor suverane asupra cărora maghiarii pretind teritorii.

Serviciile de spionaj maghiare au capotat la Moscova și acționează conform directivelor Kremlinului

Asupra României serviciile de spionaj maghiare aplică doctrina Gherasimov. Prezența UDMR la guvernare le permite să afle secrete de stat cu mare ușurință însă oficialii români spun că liderii maghiari nu fac agenda Ungariei. Marcel Ciolacu a afirmat, marți, că are mare încredere în Kelemen Hunor și e sigur că acesta nu face agenda președintelui Ungariei și a statului maghiar.

„Proștii mor, dar prostia e nemuritoare”, spunea Ion Luca Caragiale. Cam așa poate fi descrisă și clasa noastră politică conducătoare. Marcel Ciolacu și generalul Nicolae Ciucă sunt două personaje cu o educație mediocră și un vocabular limitat așa că nu putem emite pretenții. Președintele Klaus Iohannis este interesat doar de propria bunăstare, nicidecum de soarta României.

Pericolul maghiar plutește deasupra României însă cei care ne conduc stau la masă cu inamicul. Trădarea PSD și PNL e istorică.

Doctrina Gherasimov aparține generalului rus Valeri Gherasimov, șeful statului major al armatei Federației Ruse. Doctrina Gherasimov are rolul de a „toca” societatea adversarului în toate modurile, cu scopul de a provoca haos.

„Regulile războiului s-au schimbat, rolul mijloacelor ne-militare de a atinge obiective politice și strategice a crescut. Ba, în unele cazuri, este chiar mai mare decât puterea efectivă a armelor. În războiul total al noului mileniu, hackerii, mass-media, oamenii de afaceri, documentele secrete publicate pe internet sunt arme mai puternice decât rachetele.”, nota generalul Gherasimov.

Doctrina Gerasimov creează cadrul pentru folosirea acestor mijloace și declară răspicat că acestea nu sunt auxiliare forței militare, ba chiar sunt de preferat. Ținta acestui război total conceput de Gherasimov este ca în societatea adversarului să fie continuu o stare de conflict și neliniște. Este, dacă permiteți comparația, un război de gherilă dus cu alte mijloace.

Ungaria nu are puterea de a duce un război direct cu România și încearcă să ne aducă într-o stare de slăbiciune, ca să nu fie nevoiți să ducă o luptă inegală.

Dacă ne uităm la acțiunile Guvernului Viktor Orban aplicate României observăm că seamănă izbitor cu doctrina Gherasimov. Clădirile de patrimoniu din Transilvania cumpărate de Ungaria prin diferite asociații și ong-uri, echipa de hochei a României care cântă imnul secuiesc, investițiile maghiare de la echipa Sepsi Sfântu Gheorghe și declarațiile revizioniste ale oficialilor maghiari care intră nestingheriți în România pentru a promova separatismul etnic sunt lucruri care trebuie să pună în alertă SRI și SIE.

Cum funcționează caracatița FIDESZ – Orban, un Ceaușescu al Ungariei

Premierul Viktor Orban a dat o lege numită Kevka prin care s-a făcut o privatizare ascunsă. Nu este o privatizare clasică deoarece în Ungaria bunurile statului au fost oferite gratuit. Unele fundații chiar au primit bani de la stat cu titlu gratuit, cum este cazul KEEOMA, instituție care cumpăra Transilvania la bucată. În fapt toate bunurile statului, și nu numai, au ajuns pe mâna apropiaților partidului de guvernământ FIDESZ și a oamenilor din cadrul serviciilor secrete maghiare. Ceaușescu avea toate conturile de la comerț exterior pe numele securiștilor. Se pare că Viktor Orban are o politică similară cu a răposatului. Privatizarea ascunsă a început în anul 2020, astfel mii de miliarde(HUF/forintul maghiar) din activele statului ungar au trecut la fundații controlate de partidul de guvernământ. Prin KEKVA regimului Orbán cuprinde totul. Totul, de la castele la arii protejate Natura2000.

Oligarhii lui Viktor Orban dețin aproximativ 70 la sută din universitățile maghiare, marile instituții culturale naționale, imobiliare premium, castele și miliarde de acțiuni corporative. România este dominată economic de oligarhii maghiari. Numai anul trecut România a importat produse în valoare de 6 miliarde de euro din Ungaria și a exportat de 2 miliarde.  Încă de la început, apropiații Fidesz au fost delegați în consiliile de administrație ale fundațiilor, inclusiv foști miniștri și politicieni de partid, astfel încât controlul asupra instituțiilor a fost transferat de la stat către partid și rețeaua informală a acestuia.

KEEOMA, instituția prin care ministrul de externe maghiar, Peter Szijjarto, reface Ungaria Mare

Keeoma este o caracatiță de fundații și companii conduse de Ministerul Afacerilor Externe din Ungaria, fiind administrată de adjunctul ministrului, Peter Szijjarto. Ambele partide aflate la guvernare în Ungaria în 2020, KDNP și Fidesz, au susținut ideea fondării KEEOMA, iar Parlamentul maghiar, cu o majoritate de reprezentanți proguvernamentali, a votat pentru și a aprobat legea pe 15 iulie 2020.  Guvernul a donat inițial fundației două companii de stat, Manevi Zrt. (100 de acțiuni ordinare) și Comitatus-Energia Zrt. (8700 de acțiuni ordinare). Prin Manevi ZRT a fost fondată în România, Manevi Pro Transilvania, prin care au fost cumpărate zeci de proprietăți în Transilvania.

Manevi Pro Transilvania, cu sediul în Satu Mare, este deținută în proporție de 100% de către Manevi Zartkoru Reszvenytarsasag. Firma este administrată de Makkai Katalin din Târgu Mureș, iar reprezentantul legal este Olah Zsanett, care este și administratorul hotelului Concordia din centrul orașului Târgu Mureș.

La mai bine de jumătate de an de la legea de înființare a KEÉÖMA, statutul fundației a luat naștere în februarie 2021 și înregistrat de instanță în martie 2021 la Budapesta. În ordinul de înregistrare al Tribunalului Metropolitan se mai precizează că statul maghiar a donat fundației în total active 15,8 miliarde HUF. Dintre acestea, 600 de milioane sunt numerar, celelalte acțiuni sunt de 11,2 miliarde HUF, iar acțiunile Comitatus Zrt. sunt de 3,9 miliarde HUF.

În septembrie 2020,  o decizie guvernamentală  „a mărit capitalul lui Manevi cu 5 miliarde HUF și a alocat 600 de milioane HUF Fundației pentru conservarea patrimoniului construit din Europa Centrală” pentru a realiza în mod eficient dezvoltarea economică transfrontalieră și obiectivele de politică națională”. O hotărâre de guvern luată în Ajunul Crăciunului din 24 decembrie 2020  a anulat majorarea de capital a Manevi, dar a donat fundației în plus 6 miliarde HUF pe lângă cele 600 milioane HUF.

În iunie 2021, la 3 luni de la înregistrare, KEÉÖMA a primit din nou o donație de 18 miliarde HUF din Fondul de protecție economică pentru ca fundația să își atingă obiectivele, respectiv refacerea patrimoniului cultural al Ungariei Mari.

Caracatița KEEOMA

Nu e nevoie să fii agent al unui serviciu secret ca să înțelegi din imaginea de mai jos că Ungaria își reface patrimoniul cultural din fostul imperiu și subminează autoritatea statelor vecine: România, Slovacia, Serbia și Croația. Serviciul Român de Informații, Serviciul de Informații Externe și Ministerul Afacerilor Externe condus de ministrul ”trabucel”, Bogdan Aurescu, tac mâlc pe tema expansiuni maghiare în Transilvania. Guvernul României condus de PSD, PNL și UDMR, nu au luat niciun fel de măsuri împotriva acțiunilor revizioniste maghiare deși este evident pentru toată lumea că Ungaria este în ofensivă și pregătește ruperea Transilvaniei într-un context de război ce tinde să se extindă în statele fostului lagăr socialist.

Activitatea KEEOMA este secret de stat în Ungaria

Secțiunea 1 (3) din Legea din 2020 privind înființarea Fundației pentru conservarea patrimoniului construit din Europa Centrală se referea la sarcinile fundației, care, totuși, au fost transferate  către IX. Anexa 1 la lege , deoarece KEÉÖMA este, de asemenea, una  dintre cele 33 de fundații publice de gestionare a activelor  (kekva) care îndeplinesc sarcini publice. Aceasta înseamnă că statul maghiar nu poate avea un cuvânt de spus în ceea ce face KEEÖMA cu proprietatea de stat care i-a fost dată (anterior) și nici nu o poate revendica și nu poate dizolva fundația dacă este nemulțumit de funcționarea acesteia.

În cazul în care Viktor Orban pierde puterea la Budapesta oamenii săi de încredere vor putea continua visul său de a reface Ungaria Mare.

Potrivit legii, sarcinile publice ale Fundației pentru Conservarea Patrimoniului Construit din Europa Centrală sunt:

  1. asigurarea conservarii, conservarii si conservarii patrimoniului istoric, cultural si construit al Ungariei in regiunea Europei Centrale – prin conservarea, renovarea, dezvoltarea si intretinerea acestuia – si astfel asigurarea cunoasterii, vizitabilitatii si cercetarii acestuia in scopuri culturale si crearea conditiilor pentru acestea, infrastructurale, organizatorice, asigurarea obiectivelor de dezvoltare și investiții aferente,
  2. sprijin pentru organizații și persoane care oferă activități educaționale, culturale și de cercetare științifică în domeniul patrimoniului istoric, cultural și construit maghiar în regiunea Europei Centrale
  3. efectuarea de activități educaționale legate de îndeplinirea sarcinii sale publice conform pct. 1,
  4. 1–3. organizarea de publicații și evenimente legate de sarcinile publice specificate la pct. 1, crearea unei prezențe online care să atragă publicul;

Fundația KEEOMA nu deține un site web și nici nu are date de contact prin e-mail sau telefon. Deși a fost creată din fonduri publice pentru a îndeplini o sarcină publică,  nu  își publică datele de interes public. Funcționarea KEEOMA este secret de stat.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button