Economie

Exportăm cantități record de grâu, dar pâinea se scumpește cu 40%

Avem grâu din belșug, recolta se anunță una foarte bună și, totuși, producătorii anunță scumpirea pâinii. Și nu vorbim despre o creștere nesemnificativă. Prețul se va mări cu 40% până la toamnă. Scumpirile îngrășămintelor, carburanților și gazului se vor reflecta în prețul pâinii obținute din grâul ce se coace acum în câmp. În plus, războiul din Ucraina și declarațiile președintelui Rusiei, Vladimir Putin, duc la schimbări de preț amețitoare pe piața cerealelor.

Fermierii români sunt bucuroși că toate culturile de grâu sunt în parametri, ba chiar peste medie, dar predicțiile lor sunt sumbre. Tot grâul produs în România nu va ține prețurile scăzute. Pâinea se va scumpi destul de mult în următoarele luni. Costul de cultivare a grâului s-a dublat față de anul trecut, iar asta se va reflecta în preț, arată Prima TV.

În ultimul an, prețul pâinii s-a tot modificat

Cei care cultivă grâu și produc pâine au majorat prețul mai putin, față de cei care cumpără făină de pe piața liberă. Pentru români, pâinea este un aliment de bază. Orice scumpire afectează bugetul familiei. Chiar dacă producția de grâu va fi una record în acest an, de circa 8 -9 tone la hectar, prețul pâinii va crește pentru că utilitățile s-au scumpit, iar substanțele folosite de fermieri pentru îmbunătățirea culturilor s-au scumpit și ele considerabil.

În plus, războiul din Ucraina ne afectează, chiar dacă indirect. De o plafonare a prețului pâinii nici nu poate fi vorba. Fermierii spun că ar munci în pierdere, iar statul ar trebui să îi ajute cu subvenții și nu cu plafonări.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button