Politică

Politicienii săbătoresc parteneriatul cu SUA: Românii tot cu vize

Plenul Parlamentului se reuneşte, marţi, de la ora 11,00, într-o şedinţă comună pentru aniversarea a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic dintre România şi SUA. În ciuda parteneriatului strategic și al relațiilor foarte bune între cele două state, cetățenii români nu pot intra în SUA fără viză, România fiind printre ultimele țări din Uniunea Europeană care se află în această situație. Sunt invitaţi la şedinţa solemnă premierul Nicolae Ciucă şi alţi membri ai Guvernului, şefii misiunilor diplomatice şi reprezentanţi ai mediului de afaceri, informează Agerpres. 

* Bazele unei noi colaborări româno-americane şi ale unui Parteneriat strategic au fost puse la 11 iulie 1997, cu prilejul scurtei vizite oficiale a preşedintelui SUA, Bill Clinton, la Bucureşti.

Parteneriatul viza consolidarea relaţiilor bilaterale, susţinerea procesului de reformă şi a demersurilor de integrare euro-atlantică ale ţării noastre, promovarea rolului României de factor de stabilitate şi securitate în Europa de sud-est.

De la momentul lansării, Parteneriatul strategic a reprezentat un reper esenţial al relaţiilor dintre cele două state, precum şi un instrument eficient de sprijinire a eforturilor interne în domeniul reformei politice, economice, militare, administrative, conform mae.ro.

La 13 septembrie 2011, la Washington, a fost adoptată Declaraţia Comună privind Parteneriatul Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite ale Americii, document important pentru relaţia bilaterală a celor două state, ce confirma buna cooperare la nivelul Parteneriatului şi stabilea pilonii relaţiei România – SUA: dialog politic, securitate, economie, contacte interumane, ştiinţă şi tehnologie, cercetare, educaţie, cultură.

Urmărește-ne: 

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button