Social

Campioni mondiali: O echipă de studenți români a devansat cele mai importante universități americane tehnice

O echipă formată din zece studenți de la Universitatea Tehnică din Cluj Napoca au câștigat primul loc la prestigiosul concurs “2022 Undergraduate Seismic Design
Competition” organizat în Statele Unite.

Ambițioși, încrezători și dornici de a se afirma în domeniul ingineriei seismice, acești tineri poartă peste ocean, de 12 ani, numele Universității Tehnice din Cluj-Napoca, iar anul acesta sunt pe podium, din nou, ca de multe alte dăți, obținând locul I la competiția organizată la Salt Lake City, SUA.

Echipa SDC-UTCN a Universității Tehnice din Cluj-Napoca a obținut locul întâi la cea de a XIX-a ediție a concursului internațional de inginerie seismică “2022 Undergraduate Seismic Design Competition”, care s-a desfășurat în Salt Lake City (Utah – SUA), în perioada 27 iunie 2022 – 1 iulie 2022. Foto: UTCN


Sub îndrumarea unor coordonatori și mentori devotați și carismatici – Ș. l. dr. ing. Ovidiu PRODAN, Ș. l. dr. ing. Bianca MARTON, Ș. l. dr. arh. Paul MOLDOVAN, ing. Gabriela PETRUȚ, ing. Andreea MANEA și ing. Teodora COCARI – echipa “SDC 2022” a UTCN, formată din studenții Larisa POPA, Andrei MUREȘAN, Sabina NIȚULESCU (de la Facultatea de Arhitectură și Urbanism) și Irina STOIAN, Bianca GLIGA, Daniel GIURGIU, Ioana POPESCU, Mădălin CAZACU, Tudor LOMICOVSCHI și Attila SZASZ (de la Facultatea de Construcții), a reușit să mențină aura activității de succes a nucleului de pregătire “SDC-UTCN” și în acest an.
Ce reușită, mai ales că au concurat cu universități de renume!

Performanța României este cu atât mai impresionantă cu cât pe podium au mai urcat și studenții Universității Tehnice de Construcții București, care au ocupat locul III.

“Seismic Design Competition” este un concurs de inginerie seismică, organizat anual în Statele Unite ale Americii, în cadrul conferinței naționale americane de inginerie seismică a “Earthquake Engineering Research Institute – EERI”.

Conferința – care reunește specialiști din domeniul ingineriei seismice și din domenii conexe acesteia – încurajează studenții din lumea întreagă ce studiază ingineria civilă, să se implice într-un mod activ în abordarea științifică a conformării seismice.

Obiectivul concursului este reprezentat de conceperea, proiectarea și realizarea unei structuri multietajate din lemn de balsa care trebuie să reziste la o serie de cutremure simulate și induse acesteia cu ajutorul unei platforme seismice. Pe lângă aceste teste dinamice, modelele realizate de către echipele participante sunt evaluate din punct de vedere arhitectural, structural și economic.

Prin noul “titlu mondial” proaspăt cucerit, studenții români continuă tradiția situării pe cea mai înaltă treaptă a podiumului acestei prestigioase competiții (ce a avut la această ediție 32 de echipe participante), reușind să surclaseze universități de renume, cum ar fi: Cornell University; University of California, Los Angeles; University of Massachusetts Amherst; University of California, Berkeley; University of Memphis; Purdue University; University of Nevada, Reno; University of British Columbia; New York University; University of California, San Diego; The University of Texas at Austin; University of Toronto; etc.

Studenții în ingineria civilă și studenții în arhitectură și urbanism, uniți în pasiunea lor pentru știință și artă, ambiționați și motivați de subtilitatea etapelor acestui proiect complex ce se întinde de la concept și până la execuție, au reușit să îmbine în mod strălucit inovația cu cunoștințele de arhitectură, de conformare structurală și de economie.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button