Economie

Medicamente din UE ajung în Rusia prin Republica Moldova, care le re-exportă

Președinta Maia Sandu declara luni că țara sa nu va admite re-exporturile de mărfuri spre Rusia în noul context regional, iar prin aceasta – ocolirea sancțiunilor. Dar datele statistice pentru anii trecuți arată că aproximativ un sfert din mărfurile exportate de R. Moldova în Federația Rusă sunt de fapt re-exporturi, cu prelucrare, sau nu, arată o analiză realizată de Radio Europa Liberă, citată de Rador.

Acest fenomen, ce însumează 50 de milioane de dolari anual, se referă mai ales la medicamente. Asta în condițiile în care R. Moldova „nu este o țară producătoare de medicamente, cu doar șase întreprinderi și o piață foarte micuță”, recunoaște secretara de stat a Ministerului Sănătății, Zinaida Bezverhnîi.

Potrivit Biroului Național de Statistică, în 2021 re-exporturile de produse medicinale și farmaceutice au crescut de 1,5 ori. Avantajul medicamentelor e că ele au un volum mic, deci costul transportului este mai scăzut, dar ele au o valoare mare, prin urmare sunt profitabile, spune economista Marina Soloviova de la Centrul analitic Expert-Grup. Experta a analizat în detaliu fenomenul și spune ce alte bunuri sunt livrate prin aceeași metodă spre Rusia.

„În proporție de circa 80%, reexportul spre Rusia este compus din medicamente, iar restul 20% – diferite obiecte metalice, țevi din cupru, alte obiecte din aluminiu, din oțel. Văd în statistică că era re-exportate și săpun, mobilă și pompe fabricate la comandă”, observă Marina Soloviova. Mai apar niște reexporturi de cereale, dar puține, adaugă Soloviova.

În alți ani, prin aceleași „scheme”, pe piața rusă ajungeau mere poloneze prin Transnistria, sau citrice și alte fructe din Turcia ajungeau la Moscova ca fiind din R. Moldova.

Un importator de medicamente a admis, în condiții de anonimat, că fenomenul re-exporturilor de medicamente are loc și după începutul invaziei Rusiei în Ucraina și impunerii unui șir de sancțiuni economice Moscovei de către țările occidentale.

Aceeași sursă a spus că medicamentele sunt aduse în R. Moldova din Uniunea Europeană, și uneori nici nu sunt vămuite. Acest fenomen este cunoscut ca tranzit, pe când re-exportul trece prin vămuire. Sursa citată motivat că R. Moldova nu s-a aliniat sancțiunilor internaționale, respectiv totul este legal. Asta în ciuda faptului că președinta Maia Sandu declara luni că țara sa nu va admite re-exporturile de mărfuri spre Rusia în noul context regional, iar prin aceasta – ocolirea sancțiunilor.

Reprezentanți ai ministerului Economiei dau asigurări că în prezent nu se fac re-exporturi din R. Moldova în Rusia. Secretara de stat de la Ministerul Sănătății, Zinaida Bezverhnîi, spune că instituția a fost sesizată că anumite medicamente ar fi reexportate. Ea însă spune că Serviciul Vamal ar putea oferi lămuriri mai precise. Ministerul studiază problema și pregătește intervenții, mai spune Bezverhnîi.

„Am primit și noi semnale că se scot medicamente de pe piață din cauză că noi avem prețuri mai ieftine și sunt exportate acolo unde ori că fizic nu sunt, cum e Ucraina, sau [unde sunt mai scumpe] cum este piața Rusiei și Kazahstanului. Acum lucrăm la niște elemente ca să ne protejăm piața. Am putea presupune că există o lacună”, a declarat secretara de stat a Ministerului Sănătății.

Zinaida Bezverhnîi afirmă că actuala conjunctură impune ca autoritățile să întreprindă mai mult pentru apărarea cetățenilor, să asigure aprovizonarea lor cu medicamente esențiale, iar acest deziderat ar fi mai important decât alinierea sau nu la sancțiunile internaționale vizavi de Rusia.

Președinta Sandu a argumentat că exporturile spre țările CSI sunt practic paralizate. Marina Soloviova de la Centrul analitic Expert-Grup consideră că exporturile în general, implicit re-exporturile, în acest an vor fi considerabil mai mici, din cauza paralizării coridoarelor de transport tradiționale.

Soloviova prezice o presiune a celor din domeniul farmaceutic ca aceste livrări să continue și vede o problemă cu nealinierea Chișinăului la sancțiunile occidentale: „Dacă ele provin dintr-o regiune care a introdus sancțiuni față de Rusia, atunci ele nu ar trebui să fie exportate ca bunuri provenite din R. Moldova, fiindcă originea lor nu este R. Moldova”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button