Internațional

Berlinul va furniza Varşoviei un sistem de apărare antiaeriană de tip Patriot – antiaeriana poloneză e praf

Guvernul german s-a oferit să furnizeze Varşoviei un sistem de apărare antiaeriană de tip Patriot, în urma incidentului de săptămâna trecută, când pe teritoriul Poloniei a căzut o rachetă, iar două persoane au murit, relatează AFP.

”Ne-am oferit să ajutăm Polonia să-şi securizeze spaţiul aerian cu aeronavele noastre Eurofighter şi sistemele noastre de apărare antiaeriană Patriot”, a declarat ministrul german al Apărării Christine Lambrecht într-un interviu pentru cotidianul Rheinische Post.

Două persoane au fost ucise săptămâna trecută de o rachetă care a căzut în satul polonez Przewodow, în apropiere de graniţa cu Ucraina. Varşovia şi NATO au spus că explozia a fost probabil cauzată de o rachetă de apărare ucraineană, dar că Moscova a fost cea care a fost în cele din urmă responsabilă pentru declanşarea conflictului.

Germania s-a oferit a doua zi să sprijine Polonia cu patrule aeriene.

”Am salutat cu satisfacţie propunerea germană”, a afirmat luni ministrul polonez al Apărării, Mariusz Blaszczak, pe Twitter, cu privire la sistemul de rachete de tip sol-aer Patriot, proiectat de americani.

„În timpul conversaţiei mele telefonice cu partea germană de astăzi, voi propune ca sistemul să fie staţionat lângă graniţa cu Ucraina”, a adăugat el. Unităţile antiaeriene German Patriot sunt deja desfăşurate în Slovacia. Berlinul intenţionează să-i menţină în zonă „până la sfârşitul lui 2023 şi, potenţial, chiar şi după”, a spus Lambrecht.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button