Știrile 60m.RO

Pandemie în România: „Izoleta nu mai este obligatorie pentru că nu avem”

Dacă la începutul pandemiei transportarea pacieților cu COVID-19 se făcea cu izoletă, aceasta nu mai este folosită în prezent. „Izoleta nu mai este obligatorie, pentru că nu avem”, a declarat Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, pentru Europa Liberă.

Ministerul Apărării Naționale a anunțat pe 20 martie că a dezvoltat prima izoletă 100% românească, care urma să intre în producție. Situația s-a schimbat după doar câteva luni. Fără să fie anunțat în mod oficial, izoleta nu mai este obligatorie în transportul bolnavilor de COVID-19. Ea a dispărut discret din peisajul legat de coronavirus.

„La început era obligatorie transportarea cu izoleta la spital a pacienților cu COVID-19. Acum nu mai este, pentru că numărul pacienților este mare. La început era, da. Izoleta nu mai este obligatorie, pentru că nu avem. Ne-ar trebui sute de izolete sau zeci de izolete într-un oraș ca să putem transporta pe toți. Nu putem aștepta după izoletă. Nici în alte țări nu o folosesc, s-a folosit la început, când erau cazurile puține”, a declarat, pentru Europa Liberă, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat.

Secretarul de stat a precizat că ambulanțele se nebulizează, se dezinfectează și li se șterg suprafețele. Acest lucru se întâmplă după fiecare cursă, dar nu în cazul tuturor ambulanțelor care transportă pacienți COVID-19.

Back to top button