Internațional

Boris Johnson: Retragerea Rusiei de pe Insula Şerpilor arată că supunerea Ucrainei este imposibilă

Retragerea Rusiei de pe Insula Şerpilor, teritoriu „strategic” în Marea Neagră, arată că supunerea Ucrainei este imposibilă, a declarat, joi, premierul britanic Boris Johnson, la Madrid, în ultima zi a summitului NATO. „Dacă aţi vrut dovada capacităţii incredibile a ucrainenilor de a riposta pentru a depăşi adversitatea şi a-i respinge pe ruşi, priviţi ce s-a întâmplat astăzi pe Insula Şerpilor, unde, din nou, Rusia a trebuit să cedeze teren”, a spus şeful guvernului britanic.

Boris Johnson şi-a exprimat convingerea că „în final, se va dovedi imposibil ca Putin să subjuge o ţară care nu-i va accepta dominaţia”, relatează AFP.

Orice decizie privind un acord de pace revine Ucrainei, a adăugat el, subliniind în acelaşi timp unitatea împotriva Rusiei a membrilor NATO şi a ţărilor G7, reunite de curând în Germania.

„Am văzut ce poate face Ucraina pentru a-i respinge pe ruşi”, a afirmat Boris Johnson. „Am văzut ce au făcut în jurul Kievului şi Harkovului, iar acum pe Insula Şerpilor. Cred că cel mai bun lucru pentru noi este să continuăm pe drumul pe care l-a trasat NATO, oricât de dificil devine”, a mai spus el.

La summitul G7, Boris Johnson s-a amuzat cu alţi lideri pe seama imaginii de bărbat dur afişate de Vladimir Putin, care în replică a afirmat că a-i vedea pe cei şapte dezbrăcaţi până la brâu ar fi un „spectacol dezgustător”, mai scrie sursa citată de Agerpres.

Premierul britanic a refuzat să continue disputa, argumentând că Vladimir Putin ar trebui, în schimb, să ia în considerare „consecinţele acţiunilor sale barbare”, precum aderarea Finlandei şi a Suediei la NATO.

„Cea mai importantă concluzie pe care Vladimir Putin trebuie să o tragă după ziua de astăzi şi din ultimele zile de summit NATO, şi de la reuniunea G7, este că suntem total uniţi în a condamna ceea ce a făcut în Ucraina”, a mai spus Boris Johnson.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button