Politică

Asociaţiile elevilor îi cer ministrului Sorin Cîmpeanu un control psihiatric

Asociaţiile de elevi din ţară consideră că deciziile ministrului Sorin Cîmpeanu reprezintă un pericol social pentru elevi, părinţi şi cadre didactice şi solicită realizarea de urgenţă a unui control psihiatric

Asociaţia Elevilor din Constanţa (AEC), Asociaţia Elevilor Maramureş (AEM), Asociaţia Elevilor din Bacău (AEBc), Asociaţia Vâlceană a Elevilor (AVE) şi Asociaţia Elevilor din Bucureşti şi Ilfov(AEBI), în urma declaraţiilor cu privire la deschiderea şcolilor, consideră că Sorin Cîmpeanu este inapt psihic să îşi exercite atribuţiile şi solicită realizarea de urgenţă a unui control psihiatric, deoarece deciziile acestuia reprezintă un pericol social pentru elevi, părinţi şi cadre didactice.   

„Ministrul Sorin Cîmpeanu a declarat faptul că şcolile îşi vor desfăşura activitatea în format fizic, în contextul în care peste 60% din personalul unităţii de învăţământ este vaccinat. Considerăm această măsură ca fiind deficitară, având în vedere faptul că personalul reprezintă un procent foarte mic din numărul de persoane care intră în instituţiile de învăţământ, majoritatea lor fiind elevii. Mai mult, pentru a ajunge la cursuri, elevii interacţionează şi cu mediul exterior, prin mijloacele de transport în comun, spre exemplu. Astfel, deschiderea şcolilor nu poate fi complet decuplată de incidenţa localităţii“, spun elevii din asociaţii.  

Conform logicii ministrului, spun elevii, o şcoală care se află într-o localitate care are o incidenţă mică, dar care nu are 60% din personal vaccinat, reprezintă un pericol de infectare mai mare decât o şcoală aflată într-o localitate cu incidenţa peste 10 la mie, dar care are majoritatea personalului vaccinat. 

„În fapt, singurul motiv pentru care Sorin Cîmpeanu vrea să deschidă şcolile este pentru că, dacă nu ar face-o, ar afirma că decizia de a da vacanţă a fost o decizie idioată şi inutilă, aşa că preferă ca elevii să plătească greşelile lui cu viaţa, decât să fie el cel responsabil.   Mai mult, ministrul educaţiei are tupeul să afirme faptul că pragul de 60% a fost solicitat inclusiv de reprezentanţii profesorilor şi ai elevilor, doar ca după să atace în mod eronat reprezentanţii elevilor. Astfel, în aceeaşi zi, Sorin Cîmpeanu  a afirmat că „Poate e bine ca nici un elev care nu a susţinut Bacalaureatul să nu încerce să se substituie”, condiţie imposibil de îndeplinit în calitate de elev“. 

Elevii solicită trecerea în online a unităţilor de învăţământ din localităţile în care rata de incidenţă depăşeşte 6 la mie. 

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button