Economie

Profesorul Mircea Coșea: Dacă nu păstrezi locurile de muncă, mai crește și prețul la benzină, atunci în toamnă o să ai mișcări sociale necontrolate, nu ca acum controlate

Mircea Coșea, profesor universitar la Academia de Studii Economice, a vorbit despre actuala situație de criză economică ce a dus la creșterea prețurilor la energie, alimente și combustibili.

Profesorul Mircea Coșea afirmă că în următoarele ”șase luni de zile noi vom fi tot în criză. Se pare că vom fi în criză încă vreo doi ani de zile, deci discuțiile despre Codul fiscal sunt doar discuții. Dar, dacă este să analizăm ce se întâmplă acum, lucrurile par să fie puțin mai speciale. Admițând că ieșim din criză, Codul fiscal se schimbă în două condiții: atunci când ai o politică de aritmetică bugetară sau o politică de strategie bugetară”.

”Este o politică ce seamănă, pe undeva, cu politica pe care o promoveză acum anumiți reprezentanți ai Băncii Naționale, într-o anumită măsură și Consiliul Fiscal, într-o anumită măsură și Uniunea Europeană.

O politică despre care se poate spune că este destul de corectă.

 Și anume că impozitele și taxele trebuie să fie astfel reglementate, încât deficitul bugetar să scadă. Adică să ai, până la urmă, un echilibru macroeconomic, bazat pe deficite controlabile: să ai taxe și impozite mai mari pentru a acoperi deficitul și să ai, până la urmă, o imagine frumoasă, clară macroeconomică asupra deficitului”, a precizat economistul.

”Și anume: ai o viziune, ai un program, ai o strategie, pentru ca urmând-o, economia să meargă, de acum înainte, într-o direcție pe care o consideri bună, dar care presupune niște eforturi și stabilirea de priorități. Adică trebuie să dezvolți anumite ramuri, vrei să faci green-deal, vrei să faci spitale, vrei să nu mai bem limonadă, spre exemplu, pentru că are prea mult zahăr. Într-un cuvânt, ai o strategie. Dar o strategie trebuie să fie întotdeauna marcată de o politică bugetară astfel orientată, încât statul să poată stimula anumite activități pe care le consideră benefice, prioritare și să inhibe anumite activități pe care nu le consideră a fi bune la un moment dat”, a declarat Mircea Coșea.

”Dacă vrei să ieși din criză, trebuie să ajuți pe cei care creează valoare, nu să iei bani pentru lucruri pe care nu poți nici măcar să le controlezi. A controlat cineva ce s-a întâmplat cu taxa aceea pe autostrăzi, pusă de Ponta? S-a construit vreo autostradă? Nu știe nimeni. Ce vreau să spun. Și anume că înainte de a discuta despre un nou Cod fiscal este nevoie, acum, de un program anticriză. 

Noi nu am rezolvat problemele care o să ne doară la toamnă. Nu am rezolvat problema facturilor: prețul energiei crește în continuare, facturile nu sunt reglementate, plafonarea nu a rezolvat problema.

În al doilea rând, nu am rezolvat problema prețurilor mari la alimente, pentru că încă importăm până la 70% mâncare. Iar odată cu importul de mâncare vine și importul de prețuri.

În al treilea rând, nu trebuie să atacăm acum mediul de afaceri, indiferent dacă este român sau străin, dar care lucrează pe teritoriul țării, pentru că este singurul care ține locuri de muncă. Dacă nu păstrezi locurile de muncă, mai crește și prețul la benzină, atunci în toamnă o să ai mișcări sociale necontrolate, nu ca acum controlate. Prețul la benzină trebuie neapărat redus. Se poate sau nu se poate. Se poate, dar nu așa, cum vrea un partid sau altul care vin cu niște procente. Aici trebuie măsurat exact cât îi mai dai bugetului, cât mai rămâne pentru un litru de benzină. Pentru că ai la un litru de carburant 60% impozite și taxe ai o marjă foarte mare de reducere. Depinde cât vrei să faci. Nu poți să faci o minune, dar ceva poți să faci”, a mai declarat Mircea Coșea, în cadrul unei emisiuni TV.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Un comentariu

  1. Stimate Autor
    Statul este falit.nu mai au ce sa „dea”
    Ca si Informatie va pot spune de Acum Atat.Orice s-a intampla nu mai au curaj sa traga ca in 1989 si nici sa bata si sa gazeze ca in 10 August 2018.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button