Politică

Aderarea Balcanilor de Vest la UE este „o prioritate a guvernului german”, afirmă Olaf Scholz

Aderarea la Uniunea Europeană a Balcanilor de Vest este „o prioritate a guvernului meu”, a afirmat vineri cancelarul german Olaf Scholz, înainte de a porni într-un turneu de două zile în această regiune, în încercarea de a contribui la revigorarea unui proces de aderare blocat de mult timp, de a atenua tensiunile și de a respinge influența puterilor rivale, cum ar fi Rusia sau China.

Germania va încerca să facă tot ce-i stă în putință pentru a ajuta țările din Balcanii de Vest să adere la UE, a adăugat el.

Invazia Rusiei în Ucraina a conferit un nou sentiment de urgență necesității de a aduce Muntenegru, Serbia, Albania, Macedonia de Nord, Bosnia și Herțegovina și Kosovo mai aproape de UE, fie prin aderare deplină, fie printr-o comunitate alternativă.

„Faptul că acest lucru nu s-a întâmplat este o problemă reală, iar influența tot mai mare a altor țări, precum Rusia și China, este un rezultat al faptului că acest proces nu se dezvoltă”, a declarat Florian Bieber, expert în Balcani la Universitatea austriacă din Graz.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button