Internațional

Lavrov suferă o nouă umilință: Și-a anulat vizita în Serbia

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, a confirmat că țările care se învecinează cu Serbia și-au închis spațiul aerian aeronavelor ministrului Serghei Lavrov.

O vizită pe care ministrul rus de Externe Serghei Lavrov ar fi trebuit să o facă luni şi marţi în Serbia a fost anulată, trei dintre vecinii sârbilor, Bulgaria, Macedonia de Nord şi Muntenegru, refuzând să lase avionul său să le folosească spaţiul aerian, relatează bbc.com.

„Țările care se învecinează cu Serbia au închis singura rută aeriană către aeronava lui Serghei Lavrov care urma să plece spre Serbia. Delegația rusă era programată să țină discuții la Belgrad, în timp ce țările membre ale UE și NATO și-au închis spațiul aerian”, a spus Zakharova într-o emisiune în direct a canalului de televiziune italian La7 duminică seara.

Cotidianul sârb Veernje Novosti a raportat mai devreme că Bulgaria, Macedonia de Nord și Muntenegru și-au închis spațiul aerian avionului lui Lavrov, care urma să plece spre Serbia.Astfel, conform informațiilor sale, vizita ministrului rus în Serbia, programată pentru 6-7 iunie, „se află sub un mare semn de întrebare”, „dar Belgradul nu are nicio vină pentru asta”.

Administrația preşedintelui sârb, Aleksandar Vučić, nu comentează, în prezent, situația. Serviciul de presă al preşedintelui a declarat, duminică, că, luni la ora 10:00 este planificată o întâlnire cu ambasadorul Rusiei la Belgrad, Aleksandr-Boţan Harcenko. Amintim că, vineri, purtătorul de cuvânt al Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a informat că șeful diplomaţiei ruse va efectua o vizită în Serbia în perioada 6-7 iunie, în cadrul acesteia fiind planificate o întâlnire cu președintele acestei țări şi convorbiri cu ministrul sârb de externe și cu președintele Adunării Naționale (Parlamentul unicameral al Serbiei).

Potrivit diplomatului rus, se aşteaptă ca părțile să discute în profunzime o serie de probleme de cooperare politică și economică bilaterală, să efectueze un schimb de opinii cu privire la situația din regiunea balcanică şi, de asemenea, să analizeze o serie de probleme internaționale.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button