Internațional

Papa Francisc se teme să meargă în Ucraina: Nu este ușor să iei o decizie care ar putea face mai mult rău decât bine

Papa Francisc a declarat sâmbătă că se va întâlni în curând cu oficiali ucraineni pentru a discuta despre o posibilă vizită în Ucraina, potrivit Reuters, relatează Mediafax.

Papa Francisc a vorbit despre viitoarea întâlnire în cadrul unei sesiuni de întrebări și răspunsuri cu copiii într-una dintre curțile principale ale Vaticanului.

Un băiat ucrainean pe nume Sachar l-a întrebat: „Puteți veni în Ucraina pentru a salva toți copiii care suferă acolo acum?”.

Francisc, în vârstă de 85 de ani, care a folosit un scaun cu rotile din cauza unor dureri la genunchi, a răspuns că se gândește adesea la copiii ucraineni și că vrea să viziteze țara, dar că trebuie să aleagă momentul potrivit.

„Nu este ușor să iei o decizie care ar putea face mai mult rău decât bine pentru restul lumii. Trebuie să găsesc momentul potrivit pentru a o face. Săptămâna viitoare voi primi reprezentanți ai guvernului ucrainean, care vor veni aici pentru a discuta, pentru a vorbi chiar despre o eventuală vizită a mea acolo. Vom vedea ce se va întâmpla”, a spus Papa, potrivit unei transcrieri a evenimentului de la Vatican.

Războiul din Ucraina a forțat Vaticanul să efectueze un delicat exercițiu de echilibru diplomatic, oferindu-se de mai multe ori să medieze pentru a pune capăt conflictului.

Francisc l-a criticat de mai multe ori în mod implicit pe președintele rus Vladimir Putin în legătură cu invazia, dar fără a-l numi. De asemenea, el a folosit termeni precum „agresiune nejustificată” și „invazie” și a deplâns atrocitățile împotriva civililor.

Papa Francisc a fost invitat să viziteze Ucraina de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, de primarul Kievului, Vitaliy Klitschko, de arhiepiscopul major Sviatoslav Shevchuk al Bisericii Catolice de rit bizantin din Ucraina și de ambasadorul Ucrainei la Vatican, Andriy Yurash.

Yurash a declarat sâmbătă pentru Reuters că nu are detalii despre întâlnirea menționată de Papă.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button