InternaționalȘtirile 60m.RO

Generalii militari americani consideră explozia din Beirut un atac

Președintele Donald Trump a declarat că generalii militari americani i-au spus că explozia masivă care a zguduit marți Beirut, ucigând cel puțin 70 de persoane, a fost un „atac teribil”, probabil cauzat de o bombă.

Trump a fost întrebat de ce a numit-o un atac și nu un accident, mai ales că oficialii libaneni spun că nu au determinat cauza exploziei. El a spus reporterilor de la Casa Albă: „S-ar părea că este o explozie. M-am întâlnit cu unii dintre marii noștri generali și se pare că așa a fost. Acesta nu a fost – un fel de tip de explozie accidentală … Par să creadă că a fost un atac. A fost o bombă de un fel, da. ”

Trump a oferit condoleanțe victimelor și a declarat că Statele Unite sunt gata să asiste Libanul. „Pare un atac teribil”, a spus el.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a refuzat să comenteze această problemă marți seară, trimițând întrebările la Casa Albă.

Explozia a aplatizat o mare parte dintr-un port și a deteriorat clădirile din întreaga capitală, din cauza exploziei puternice. Pe lângă cei care au murit, alte 3.000 de persoane au fost rănite, cu cadavre îngropate în dărâmături, au spus oficialii.

Cauza exploziei nu a fost imediat cunoscută, dar rapoartele inițiale sugerează că un incendiu a detonat un depozit din port. Abbas Ibrahim, șeful Securității Generale libaneze, a declarat că ar fi putut fi cauzat de materiale extrem de explozive care au fost confiscate de pe o navă cu ceva timp în urmă și depozitate în port. Postul de televiziune local LBC a declarat că materialul este azotat de amoniu.

Martorii au raportat că au văzut un nor ciudat, portocaliu, precum cel care apare atunci când gazul toxic de dioxid de azot este eliberat după o explozie care implică nitrați.

Back to top button