Politică

Ucraina a pierdut Mariupol: Azovstal a fost evacuat

Forțele ucrainene și-au încheiat „misiunea de luptă” în orașul asediat Mariupol, potrivit unui comunicat al armatei țării, informează CNN. Comandanții unităților staționate în uriașa oțelărie Azovstal din oraș au primit ordin „să salveze viețile personalului lor”, se mai arată în declarația Statului Major General al Forțelor Armate ale Ucrainei.

Sute de oameni au fost evacuați luni de la uzina siderurgică, ultima rezistență dintr-un oraș care a devenit un simbol al rezistenței ucrainene sub bombardamentele neîncetate ale Rusiei.

Viceministrul ucrainean al Apărării, Hanna Malyar, a descris operațiunea de evacuare într-o declarație video separată, menționând că unele forțe ucrainene rămân la Azovstal. „Cincizeci și trei de persoane grav rănite au fost evacuate de la Azovstal către o unitate medicală din Novoazovsk pentru îngrijiri medicale”, a declarat ea. „Alte 211 persoane au fost duse la Olenivka prin coridorul umanitar”.

În cadrul unei „proceduri de schimb”, persoanele evacuate vor fi aduse în cele din urmă acasă, a mai spus Malyar.

„Ucraina are nevoie de eroi ucraineni în viață”, a declarat luni președintele ucrainean Volodymyr Zelensky într-o declarație despre evacuare, mulțumind armatei și negociatorilor ucraineni, Comitetului Internațional al Crucii Roșii și Națiunilor Unite.

„Cea de-a 82-a zi a apărării noastre se apropie de sfârșit. O zi dificilă. Dar această zi, ca toate celelalte, are ca scop tocmai salvarea țării noastre și a poporului nostru”, a declarat Zelensky.

Ministerul rus al Apărării declarase anterior că a fost stabilit un armistițiu pentru a permite trecerea militarilor ucraineni răniți, potrivit agenției de presă de stat RIA Novosti.

Importanța cuceririi orașului Mariupol este capitală pentru Rusia din mai multe puncte de vedere. O analiză BBC din 21 martie a explicat mizele cuceririi acestui oraș.

În primul rând, securizează pentru armata rusă un coridor terestru între Crimeea și Donbas. Din punct de vedere geografic, orașul Mariupol, deși ocupă o zonă infimă pe hartă, se află în calea trupelor ruse care vor să iasă din Crimeea.

Generalul Sir Richard Barrons, fost comandant al Statului Major al trupelor britanice, spune că cucerirea Mariupolului este vitală pentru efortul de război al Rusiei. „Când rușii vor simți că au încheiat cu succes acea bătălie, vor fi finalizat un pod terestru din Rusia în Crimeea și vor vedea acest lucru ca pe un succes strategic major”, spune el.

Apoi, după capturarea Mariupolului, Rusia ajunge să dețină control deplin asupra a peste 80% din coasta Mării Negre a Ucrainei, întrerupându-i astfel comerțul maritim și izolând-o și mai mult de restul lumii.

Iar de aici rezultă un alt interes al ocupanților: sufocarea economică a Ucrainei. Mariupol este cel mai mare port din regiunea Mării Azov, este un centru cheie de export pentru oțelul, grâul, floarea soarelui, cărbunele și porumbul Ucrainei.

Un alt punct important ține de propaganda rusă. Mariupol a găzduit Brigada Azov, acuzată de propaganda de la Kremlin că include extremiști de extremă dreapta, inclusiv neonaziști.

Deși formează doar o parte minoră parte din forțele de luptă ale Ucrainei, Brigada Azov a fost permanent un instrument de propagandă folosit de Moscova, fiind unul din pretextele de a invada Ucraina, așa numita ”denazificare”.

Cucerirea orașului Mariupol de către Rusia înseamnă și un atu psihologic pentru trupele Kremlinului. Putin va putea anunța acum că Rusia face progrese în Ucraina și își atinge obiectivele.

Mariupol este primul oraș important care cade în mâinile rușilor după Herson, un oraș mult mai puțin important din punct de vedere strategic, care nu a fost apărat aproape deloc.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button