Politică

Parlamentele din Suedia și Finlanda, ultimul pas înaintea aderării la NATO

Parlamentele finlandez şi suedez examinează luni candidaturile celor două ţări nordice în vederea unei aderarări la NATO, iar în ambele Legislative există majorităţi în favoarea unei aderări, relatează AFP.

Eduskunta – Parlamentul finlandez – a început luni o sesiune-maraton de examinare a candidaturii, prezentată în mod oficial duminică de către Guvern, în vederea unui vot care urmează să aibă loc cel mai devreme marţi.

Potrivit presei finlandeze, cel puţin 85% dintre cei 200 de aleşi urmează să voteze în favoarea canddaturii la aderarea la NATO.

Finlanda şi-a anunţat duminică candidtura ”istorică” la aderarea la NATO, o consecinţă directă a invaziei ruse a Ucrainei.

Suedia este pe cale să-i urmeze exemplul, în urma unei unde verzi a partidului aflat la putere.

”Singura ţară care ameninţă securitatea europeană şi care poartă în mod deschis un război de agresiune este Rusia”, a declarat luni premierul finlandez Sanna Marin în deschiderea dezbaterii în Parlament.

”Mediul nostru de securitate s-a schimbat în mod fundamental”, a subliniat ea.

Din cauza numărului mare al intervenţiilor prevăzute în hemiciclu – peste 150 -, votul nu poate avea loc luni, a avertizat preşedintele Parlamentului, Matti Vanhanen.

Parlamentul suedez se reuneşte, începând de la ora locală 10.30 (11.30, ora României), în care premierul social-democrat Magdalena Andersson susţine o alocuţione, urmată de liderii partidelor parlamentare.

Candidaturle Suediei şi Finlandei la aderarea la NATO, din cauza ofensivei Rusiei în Ucraina, constituie o ”eroare gravă”, denunţă luni adjunctul ministrului rus de Externe Serghei Riabkov, relatează AFP.

”Este o eroare gravă suplimentară, ale cărei consecinţe vor avea o amploare considerabilă”, ameninţă el, potrivit Interfax.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button