Internațional

WallStreetJournal: Calendarul privat al lui Epstein dezvăluie nume proeminente, inclusiv șeful CIA

Programul și e-mailurile detaliază întâlnirile în anii după ce a fost condamnat pentru infracțiuni sexuale, scrie WallStreetJournal

Șeful CIA, un președinte de colegiu și femei de top în finanțe. Cercul de persoane asociate cu Jeffrey Epstein la ani după ce acesta a fost condamnat pentru infracțiuni sexuale este mai larg decât s-a raportat anterior, potrivit unor documente care includ programul său.

William Burns, director al Agenției Centrale de Informații din 2021, a avut trei întâlniri programate cu Epstein în 2014, când era secretar de stat adjunct, arată documentele. S-au întâlnit mai întâi la Washington, apoi domnul Burns a vizitat casa lui Epstein din Manhattan.

Kathryn Ruemmler, consilier la Casa Albă sub președintele Barack Obama, a avut zeci de întâlniri cu Epstein în anii de după serviciul ei la Casa Albă și înainte ca ea să devină un avocat de top la Goldman Sachs Group Inc. în 2020. De asemenea, a plănuit ca ea să se alăture unei excursii în 2015 la Paris și o vizită în 2017 pe insula privată a lui Epstein din Caraibe.

Leon Botstein, președintele Colegiului Bard, l-a invitat în campus pe Epstein, care a adus un grup de tinere invitate. Noam Chomsky, profesor, autor și activist politic, trebuia să zboare cu Epstein pentru a lua cina la casa lui Epstein din Manhattan în 2015.

Niciunul dintre numele lor nu apare în „cartea neagră” de contacte a lui Epstein sau în jurnalele de zbor publice ale pasagerilor care au călătorit cu avionul său privat. Documentele arată că Epstein a aranjat mai multe întâlniri cu fiecare dintre ei după ce a ieșit din închisoare în 2008 pentru o crimă sexuală în care era implicată o adolescentă și a fost înregistrat ca infractor sexual. Documentele, care includ mii de pagini de e-mailuri și programe din 2013 până în 2017, nu au fost raportate anterior.

Documentele nu dezvăluie scopul majorității întâlnirilor. Wall Street Journal nu a putut verifica dacă fiecare întâlnire programată a avut loc.

Majoritatea acestor oameni au spus că l-au vizitat pe Epstein din motive legate de averea și conexiunile sale. Mai mulți au spus că au crezut că și-a ispășit pedeapsa și s-a reabilitat. Domnul Botstein a spus că încearcă să-l determine pe Epstein să doneze școlii sale. Domnul Chomsky a spus că el și Epstein au discutat subiecte politice și academice.

Dl Burns s-a întâlnit cu Epstein în urmă cu aproximativ un deceniu, în timp ce se pregătea să părăsească serviciul guvernamental, a declarat purtătorul de cuvânt al CIA, Tammy Kupperman Thorp. „Directorul nu știa nimic despre el, în afară de faptul că a fost prezentat ca expert în sectorul serviciilor financiare și a oferit sfaturi generale cu privire la tranziția către sectorul privat”, a spus ea. „Nu aveau nicio relație.”

Doamna Ruemmler a avut o relație profesională cu Epstein în legătură cu rolul său la firma de avocatură Latham & Watkins LLP și nu a călătorit cu el, a declarat un purtător de cuvânt al Goldman Sachs. Epstein a prezentat-o ​​unor potențiali clienți legali, cum ar fi cofondatorul Microsoft Corp. Bill Gates, a spus purtătorul de cuvânt. „Regret că l-am cunoscut vreodată pe Jeffrey Epstein”, a spus doamna Ruemmler.

O purtătoare de cuvânt a Latham & Watkins a spus că Epstein nu este un client al companiei.

În 2006, Epstein a fost acuzat public că a abuzat sexual de fete din Florida care aveau doar 14 ani. Biroul Federal de Investigații și poliția au investigat, iar Epstein a ajuns la o înțelegere cu procurorii în 2008. El a evitat acuzațiile federale și a pledat vinovat pentru solicitarea și procurarea unui minor pentru prostituție. S-a înregistrat ca infractor sexual și a servit aproximativ 13 luni într-un program de eliberare la locul de muncă.

Cazul lui Epstein a generat valuri de acoperire media la acea vreme, publicațiile din SUA și din străinătate raportând acuzații din partea fetelor minore și a tinerelor femei. În 2006, mai mulți politicieni au returnat donații de la Epstein. Unii asociați s-au mutat să se distanțeze de el. Cel mai mare client cunoscut al său, miliardarul Leslie Wexner, a declarat ulterior că a tăiat legăturile în 2007. Banca sa, JPMorgan Chase & Co., a spus ulterior că și-a închis conturile în 2013, deși unii bancheri au continuat să se întâlnească cu el ani de zile după aceea.

În 2015, Virginia Giuffre l-a acuzat public pe Epstein că a abuzat sexual de ea și a traficat-o când era adolescentă și a forțat-o să facă sex cu persoane influente, inclusiv prințul Andrew. Prințul Andrew a negat acuzațiile și anul trecut a soluționat un proces pentru abuz sexual al doamnei Giuffre.

În ciuda presei negative, zilele lui Epstein au fost pline de dimineață până seara de întâlniri cu oameni de seamă, arată documentele. Au avut loc întâlniri la restaurantele din New York, întâlniri la hoteluri de lux și adunări în birourile unor firme de avocatură proeminente. Multe întâlniri au avut loc la casa lui Epstein din Manhattan.

Procurorii au susținut în 2019 că casa sa a fost locul în care Epstein a abuzat sexual victimele sale, multe minore, și că le-a plătit pe unele dintre ele pentru a-și recruta prietenii pentru a se angaja în activitate sexuală.

După ce Miami Herald a raportat că zeci de femei au spus că au fost abuzate, procurorii l-au acuzat pe Epstein în 2019 pentru o conspirație de trafic sexual. El a murit în acel an într-o închisoare din New York, în timp ce aștepta un proces iar medicul legist al orașului a declarat că a fost o sinucidere.

William Burns, în vârstă de 67 de ani, diplomat de carieră și fost ambasador în Rusia, a avut întâlniri cu Epstein în 2014, când domnul Burns era secretar de stat adjunct.

În luna august a fost planificat un prânz la biroul firmei de avocatură Steptoe & Johnson din Washington. Epstein a programat două întâlniri de seară în septembrie cu domnul Burns la casa lui, arată documentele. După una dintre întâlnirile programate, Epstein a plănuit ca șoferul său să-l ducă pe domnul Burns la aeroport.

Dl Burns își amintește că a fost prezentat la Washington de un prieten comun și l-a întâlnit pe Epstein o dată la New York, a spus doamna Thorp. „Directorul nu-și amintește niciun alt contact, inclusiv că a primit o călătorie la aeroport”, a spus ea.

În luna următoare, octombrie 2014, domnul Burns a renunțat la rolul său la Departamentul de Stat pentru a servi ca președinte al Carnegie Endowment for International Peace, un think tank. A condus Carnegie Endowment până când a fost nominalizat la începutul lui 2021 de către președintele Biden pentru a servi ca director CIA.

Documentele arată că Epstein părea să-i cunoască bine pe unii dintre oaspeții săi. El a cerut ca rulouri de sushi cu avocado să fie la îndemână atunci când se întâlnește cu doamna Ruemmler, potrivit documentelor. A vizitat apartamentele pe care ea se gândea să le cumpere. În octombrie 2014, Epstein își cunoștea planurile de călătorie și i-a spus unui asistent să se uite la zborul ei. „Vedeți dacă există un loc de primă clasă”, a scris el, „dacă da, upgradeaz-o”.

În 2014, Epstein a sunat-o pe doamna Ruemmler la câteva săptămâni de la plecarea ei de la Casa Albă a lui Obama. Epstein a planificat un prânz în august 2014 la casa lui, urmat de o serie de întâlniri pentru a o prezenta unui cerc mai larg de cunoștințe.

Doamna Ruemmler l-a întâlnit pentru prima dată pe Epstein după ce acesta a sunat-o pentru a o întreba dacă ar fi interesată să-l reprezinte pe domnul Gates și Fundația Bill & Melinda Gates, a declarat purtătorul de cuvânt al Goldman Sachs.

O purtătoare de cuvânt a domnului Gates a spus că Epstein nu a lucrat niciodată pentru domnul Gates, a denaturat relația lor și că domnul Gates regretă că s-a întâlnit vreodată cu el.

Epstein și personalul său au discutat dacă doamna Ruemmler, acum în vârstă de 52 de ani, s-ar simți inconfortabil de prezența tinerelor care au lucrat ca asistente și angajați în casă, arată documentele. Femeile i-au trimis e-mailuri lui Epstein de două ori pentru a-l întreba dacă ar trebui să evite casa în timp ce doamna Ruemmler era acolo. Epstein i-a spus uneia dintre femei că nu o vrea în preajmă, iar alteia că nu este o problemă, arată documentele.

Doamna Ruemmler nu a văzut nimic în casă care să o determine să fie îngrijorată și nu și-a exprimat nicio îngrijorare, a spus purtătorul de cuvânt al Goldman.

Mai multe persoane care l-au vizitat pe Epstein în această perioadă au spus că au observat tinere în casa lui. Unul dintre vizitatori, Helen Fisher, un antropolog care studiază dragostea și atașamentul romantic, a luat prânzul cu Epstein în ianuarie 2016 pentru a discuta despre munca ei.

Dr. Fisher a spus că după prânz, Epstein a invitat-o ​​să vorbească cu personalul său. „Și apoi, aș spune, erau șase tinere”, a spus ea. „Toți arătoși. Toți tineri.”

Dr. Fisher a spus că Epstein nu și-a finanțat niciodată munca, nu erau prieteni și nu țineau legătura. „Nu am avut nimic de-a face cu Jeffrey Epstein”, a spus ea. „Dar mi-am amintit din cauza casei lui spectaculoase și din cauza celor șase tinere.”

În următorii câțiva ani, doamna Ruemmler, atunci partener specializat în apărarea gulerelor albe la Latham & Watkins, a avut peste trei duzini de întâlniri cu Epstein.

„Epstein a invitat-o ​​și la întâlniri și adunări sociale, i-a prezentat alte contacte de afaceri și a făcut recomandări”, a spus purtătorul de cuvânt al Goldman. „Au fost aceleași tipuri de contacte și angajamente pe care le-a avut cu alte contacte și clienți.”

În 2015, ea era programată să zboare cu Epstein la Paris, iar în 2017 el plănuia să se oprească în Sf. Lucia pentru a o duce pe insula lui din Insulele Virgine americane pentru ziua respectivă, potrivit documentelor.

Doamna Ruemmler nu i-a vizitat niciodată insula și „nu a acceptat niciodată o invitație sau o oportunitate de a zbura cu Jeffrey Epstein nicăieri”, a spus purtătorul de cuvânt al Goldman.

Pe lângă rolul său actual de consilier general la Goldman Sachs, doamna Ruemmler este copreședintă a comitetului său de risc reputațional, care monitorizează deciziile de afaceri și ale clienților pentru eventualele daune aduse imaginii băncii.

De asemenea, Epstein a conectat-o ​​pe doamna Ruemmler cu Ariane de Rothschild, care este acum directorul executiv al băncii private elvețiene Edmond de Rothschild Group. Banca a angajat firma de avocatură a doamnei Ruemmler, Latham & Watkins, pentru a ajuta în problemele de reglementare din SUA, potrivit băncii și purtătorul de cuvânt al Goldman.

D-na. de Rothschild a avut mai mult de o duzină de întâlniri cu Epstein. Potrivit documentelor, a cerut ajutorul ei cu personalul și mobilierul și a discutat cu ea despre afaceri.

În septembrie 2013, Epstein i-a cerut într-un e-mail doamnei.de Rothschild pentru în găsirea unui nou asistent, „o femeie… multilingvă, organizată”.

„Voi întreba în jur”, a răspuns doamna de Rothschild într-un email

Ea a cumpărat articole de licitație în valoare de aproape 1 milion de dolari în numele lui Epstein în 2014 și 2015, arată documentele.

D-na. de Rothschild a fost numită președinte a băncii în ianuarie 2015. În octombrie 2015, ea și Epstein au negociat un contract de 25 de milioane de dolari pentru Southern Trust Co. de la Epstein, pentru a oferi „analiza riscurilor și aplicarea și utilizarea anumitor algoritmi” pentru bancă, potrivit unui propunere revizuită de Jurnal.

În 2019, după ce Epstein a fost arestat, banca a spus că dna. de Rothschild nu s-a întâlnit niciodată cu Epstein și nu a avut legături de afaceri cu el.

Banca a recunoscut că declarația sa anterioară nu era exactă. S-a spus ca dna. de Rothschild s-a întâlnit cu Epstein ca parte a sarcinilor sale normale la bancă între 2013 și 2019, iar Epstein a prezentat banca liderilor financiari din SUA, a recomandat firme de avocatură și a oferit consultanță fiscală și de risc.

„În paralel cu asta, Epstein a solicitat-o ​​personal în câteva ocazii pentru sfaturi și servicii privind gestionarea patrimoniului”, a spus banca.

D-na. de Rothschild nu avea cunoștință de vreo procedură judiciară împotriva lui Epstein și „în mod similar nu cunoștea nicio întrebare cu privire la comportamentul său personal”, a spus banca. După ce a aflat mai târziu despre comportamentul său, banca a spus: „ea simte și sprijină victimele”.

Una dintre întâlnirile programate ale lui Epstein cu dna. de Rothschild, în ianuarie 2014, a inclus un alt oaspete dintre obișnuiți: Joshua Cooper Ramo, pe atunci co-șef executiv al companiei de consultanță corporativă a lui Henry Kissinger.

Epstein a programat mai mult de o duzină de întâlniri din 2013 până în 2017 cu domnul Ramo, care la acea vreme a făcut parte din consiliile de administrație ale Starbucks Corp. și FedEx Corp, arată documentele. Epstein avea la îndemână gustări speciale pentru că credea că domnul Ramo este vegetarian, indică documentele.

Multe dintre întâlnirile domnului Ramo cu Epstein aveau loc seara, de obicei după ora 17:00, la casa din oraș. Domnul Ramo a fost, de asemenea, invitat la un mic dejun la casa oraș în septembrie 2013 cu fostul prim-ministru israelian Ehud Barak, un alt oaspete obișnuit, arată documentele.

Dl Ramo, care încă face parte din consiliul de administrație al FedEx și a renunțat recent din consiliul de administrație Starbucks, nu a răspuns solicitărilor de comentarii. O purtătoare de cuvânt a domnului Kissinger a spus că nu știa că domnul Ramo se întâlnește cu Epstein.

Dl Barak l-a întâlnit și pe Epstein în 2015 cu domnul Chomsky, acum în vârstă de 94 de ani, profesor de lingvistică și activist politic care a criticat capitalismul și politica externă a SUA.

Dl Chomsky a spus că Epstein a aranjat întâlnirea cu domnul Barak pentru ca aceștia să discute „politicile Israelului în ceea ce privește problemele palestiniene și arena internațională”.

Dl Barak a spus că s-a întâlnit adesea cu Epstein în excursii la New York și a fost prezentat unor persoane precum domnul Ramo și domnul Chomsky pentru a discuta despre geopolitică sau alte subiecte. „Adesea a adus alte persoane interesante, din artă sau cultură, drept sau știință, finanțe, diplomație sau filantropie”, a spus domnul Barak.

Epstein a aranjat mai multe întâlniri în 2015 și 2016 cu domnul Chomsky, în timp ce era profesor la Massachusetts Institute of Technology.

Întrebat despre relația sa cu Epstein, domnul Chomsky a răspuns într-un e-mail: „Primul răspuns este că nu este treaba dumneavoastră. Sau al oricui. În al doilea rând, l-am cunoscut și ne-am întâlnit ocazional.”

În martie 2015, Epstein a programat o întâlnire cu domnul Chomsky și profesorul de la Universitatea Harvard Martin Nowak și alte cadre universitare, potrivit documentelor. Domnul Chomsky a spus că au avut mai multe întâlniri la institutul de cercetare al lui Nowak pentru a discuta despre neuroștiință și alte subiecte.

Două luni mai târziu, Epstein plănuia să zboare cu domnul Chomsky și soția sa pentru a lua cina cu ei și cu regizorul de film Woody Allen și cu soția sa, Soon-Yi Previn, arată documentele.

„Dacă a existat un zbor, ceea ce mă îndoiesc, ar fi fost de la Boston la New York, 30 de minute”, a spus domnul Chomsky. „Nu sunt conștient de principiul care cere să vă informez despre o seară petrecută cu un mare artist.”

Epstein a donat cel puțin 850.000 de dolari către MIT între 2002 și 2017 și peste 9,1 milioane de dolari către Harvard între 1998 și 2008, au spus școlile. În 2021, Harvard a declarat că îl sancționează pe domnul Nowak pentru încălcarea politicilor universitare în relațiile sale cu Epstein și închide un centru de cercetare pe care îl conducea și pe care Epstein îl finanțase. MIT a spus că este nepotrivit să accepte cadourile lui Epstein și că ulterior a donat 850.000 de dolari organizațiilor nonprofit care sprijină supraviețuitorii abuzului sexual.

Într-un interviu din 2020 cu podcastul „dunc tank”, domnul Chomsky a spus că oameni pe care îi considera mai răi decât Epstein au donat MIT. Nu a menționat nicio întâlnire cu Epstein.
Domnul Chomsky a declarat pentru WallStreetJurnal că la momentul întâlnirilor sale „ceea ce se știa despre Jeffrey Epstein era că a fost condamnat pentru o crimă și și-a ispășit pedeapsa. În conformitate cu legile și normele SUA, asta înseamna că era curat.”

MIT a spus că avocații care investighează legăturile sale cu Epstein nu au descoperit că domnul Chomsky s-a întâlnit cu Epstein în campusul său sau că a primit finanțare de la el. Harvard a refuzat să comenteze dincolo de raportul pe care l-a publicat cu privire la legăturile sale cu Epstein în 2020. Domnul Nowak a spus că regretă rolul său în promovarea unei legături între Epstein și Harvard. El nu a răspuns solicitărilor de comentarii.

Domnul Botstein, în vârstă de 76 de ani, președintele Colegiului Bard din 1975, a avut aproximativ două duzini de întâlniri programate cu Epstein pe o perioadă de aproximativ patru ani, care au fost în mare parte vizite la casa lui.

„Am fost o strângere de fonduri nereușită și, de fapt, am făcut obiectul unui pic de sadism din partea lui în sprijinul filantropic”, a spus domnul Botstein. „Aceasta a fost relația mea cu el.”

Domnul Botstein a spus că a vizitat prima dată casa lui Epstein în 2012 pentru a-i mulțumi pentru donațiile nesolicitate către liceele lui Bard, apoi s-a întors peste câțiva ani în încercarea de a obține mai multe donații. În 2015, Epstein a donat 66 de laptopuri, arată documentele.

„L-am căutat și a fost un infractor condamnat pentru o crimă sexuală”, a spus el. Bard are un program mare care oferă educație prizonierilor, a spus el. „Credem în reabilitare.”

Domnul Botstein, de asemenea director muzical de multă vreme al Orchestrei Simfonice Americane, l-a invitat pe Epstein la o operă la Bard în 2013, apoi la un concert la colegiu în 2016, indică documentele. Epstein plănuia de fiecare dată să-și aducă câteva dintre tinerele sale asistente și să sosească cu elicopterul.

Dl. Botstein a spus că se aștepta ca Epstein să susțină cauzele muzicii clasice și că școala a luat măsuri de precauție atunci când acesta a vizitat-o. „Din cauza trecutului său, aveam securitatea pregătită”, a spus el. „Nu a avut acces liber la nimeni.”

La casa lui Epstein, domnul Botstein a fost condus într-o sală de mese unde au discutat despre muzică clasică și alte cauze, a spus el. „S-a prezentat ca un miliardar, o persoană cu adevărat, foarte bogată”, a spus el. „L-am găsit ciudat și arogant. Și ceea ce am ajuns în sfârșit să cred, motiv pentru care am încetat contactul cu el.”

În ciuda tuturor întâlnirilor sale, a spus domnul Botstein, Epstein nu a făcut niciodată o altă donație lui Bard. „A fost o binecuvântare deghizată”, a spus el, „că nu am mai primit niciodată bani”.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button