Internațional

„Vor panică și haos, vor să distrugă sistemul energetic”, spune Zelensky după ce Rusia a lovit toată Ucraina

Potrivit armatei ucrainene, Rusia a trimis luni 75 de rachete în toată țara, folosind în special drone iraniene. Centrul orașului Kiev, precum și orașele Lviv și Ternopil din vest și Dnipro din centru au fost lovite, provocând morți și răniți.

Luni dimineața au fost vizate Dnipro, Lvov, Jytomyr, Ternopil, Vinnytsia și mai ales Kiev. După ce a suferit o serie de eșecuri militare și l-a înlocuit pe comandantul „operațiunii militare speciale”, Putin a răspuns presiunilor celor mai radicali printr-o demonstrație de forță, înainte de ședința Consiliului de Securitate de luni seară.

Rusia a lansat luni o campanie de bombardare a infrastructurii energetice a Ucrainei, a declarat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, invocând zeci de rachete și atacuri cu drone iraniene.

„Vor panică și haos, vor să distrugă sistemul energetic”, a spus el într-un videoclip postat pe rețelele de socializare, adăugând că loviturile cu  „zeci de rachete”  și drone iraniene Shahed au vizat țara de la nord la sud și de la est. spre vest, atingând Kievul, precum și regiunile Hmelnytsky, Lviv, Dnipro, Vinnytsia, Zaporijia, Sumy, Harkiv sau chiar Jytomyr.

„Nu ne vom da bătuți niciodată”

Ministrul adjunct de externe ucrainean, Emine Dzheppar, a scris luni dimineață pe Twitter că „ocupanții vizează în mod deliberat infrastructura civilă și critică pentru a intimida ucrainenii. Nu vom renunța niciodată” .

Harkov și Lvov fără apă și electricitate după bombardamentele rusești

Bombardamentele rusești asupra Lvovului, în vestul Ucrainei, au provocat luni dimineață întreruperi de curent și apă caldă, a anunțat primarul orașului, Andri Sadovy. „O parte a orașului este acum fără electricitate” și „din cauza întreruperilor de curent (…) , nu există apă caldă în acest moment”, a declarat el pe Facebook, după ce au fost semnalate lovituri „la infrastructura energetică” a regiunii, spune guvernatorul regional.

Oleh Synehoubov, guvernatorul regiunii Harkov, a scris pe Telegram că „alimentarea cu energie electrică și apă [în Harkiv] ar putea fi indisponibilă de ceva timp. Toate serviciile de urgență lucrează în prezent la refacerea infrastructurii deteriorate .

Bombardamentele de la Kiev au provocat cel puțin cinci morți și 12 răniți, a spus poliția ucraineană

Cel puțin cinci persoane au fost ucise și alte doisprezece au fost rănite, „în acest stadiu” , în seria de bombardamente care a lovit Kievul luni dimineață, potrivit unui prim raport anunțat de poliția ucraineană, pe Facebook. Poliția precizează că  „majoritatea”  bombardamentelor au avut loc  „în centrul capitalei”  ucrainene.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button