Internațional

Suedia și Finlanda pregătesc aderarea la NATO

Capacitățile de apărare ale regiunii nordice ar fi consolidate dacă Suedia și Finlanda ar adera la NATO, a declarat marți ministrul suedez al Apărării la radioul suedez, transmite The Guardian.

Potrivit Reuters, ministrul Apărării, Peter Hultqvist, a declarat: „Efectul va fi acela că ne vom folosi reciproc punctele forte și avantajele și ne vom completa pe deplin și vom realiza, de asemenea, planificarea operațională”.

„Dacă este așa, efectul va fi că vom deveni mai puternici împreună. Este ceva ce se poate întâmpla dacă alegem să ne alăturăm NATO”, a declarat el pentru postul public de televiziune.

Suedia are deja acorduri de apărare cu vecinii săi nordici. Rusia a avertizat în repetate rânduri cu privire la consecințele pe care le-ar avea dacă Finlanda și Suedia s-ar alătura NATO și ar amplasa rachete nucleare mai aproape de granițele Rusiei.

„Partidul îşi va anunţa poziţia pe 15 mai”, a declarat Julia Grabe, purtătoarea de cuvânt a social-democraţilor suedezi.

O susţinere a unei posibile aderări, care ar constitui o schimbare majoră a liniei de până acum a partidului premierului Magdalena Andersson, ar deschide calea spre o candidatură a Suediei la NATO, potrivit analiştilor.

Cu sprijinul deputaţilor social-democraţi, o largă majoritate ar fi asigurată în Parlamentul suedez în favoarea înaintării unei candidaturi, cu atât mai mult în cazul oficializării candidaturii Finlandei vecine, aşteptată în următoarele zile.Suedia şi Finlanda s-au menţinut în afara alianţelor militare timp de decenii, iar social-democraţii au fost, după crearea NATO în 1949, principala forţă politică de opoziţie faţă de o aderare, o linie reafirmată chiar în timpul celui mai recent congres al lor, în noiembrie.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button