Republica Moldova

Lilian Scripnic: Unirea cu România este cea mai bună alegere pentru R. Moldova

Așa cum spune un vechi proverb francez „Il n’est jamais feu sans fumée” care în traducere libera înseamnă „Nu iesă fum fără foc”, putem afirma că orice eveniment are la bază elemente reale și diferite teorii posibile.

Săptămâna trecută am relatat despre originea și scopul atentatelor din Transnistria rămase încă fără autor și care au vizat câteva obiective cu puțină importanță strategică cu scopul de a observa reacțiile diferitelor părți implicate. Cel mai probabil “fumul” a fost creat, pentru a deschide calea către noi acțiuni viitoare.

Nu după multe zile aflăm din cotidianul „The Times” că norii negri se adună și deasupra Moldovei relatându-se o altă posibilă variantă a desfășurării acțiunilor pe teritoriul Republicii Moldova. După cum am mai specificat și în alte ipostaze, Republica Transnistreană este rodul și copilul Kremlinului gata să execute ordinele venite din partea acestuia. Asta confirmă și articolul prestigiosului cotidian care anunță că Rusia a hotărât ocuparea Republicii Moldova pentru a creea un nou front în războiul ei cu Ucraina. Acest nou front ar urma să asigure forțe militare venite din vestul Ucrainei, situație care ar facilita ocuparea portului Odessa. Aceste informații sunt relatate de cotidianul „The Times” și reprezintă informații venite din partea armatei ucrainene, aspect care ne face să tratăm subiectul cu o atenție deosebită fără a ne apleca pe fentele strategiilor de comunicare, dat fiind faptul că atât Rusia cât si Ucraina sunt într-un război informațional accentuat care are rolul să favorizeze fiecare parte beligerantă.

Deși informațiile nu sunt încă dovedite ca fiind adevărate, se ridică totuși unele semne de întrebare. Dacă putem fi de acord cu aspectul că Rusia și Ucraina ar fi avut ceva de împărțit prin prisma vecinătății și a istoriei comune, Republica Moldova, nefiind implicată sub nicio formă în acest conflict ce caută în acest scenariu? Să fie doar o victima colaterală a politicilor unora?

În calitatea mea de deputat al României dar și de cetățean al Republicii Moldova insist cu inima dar și cu toată rațiunea ca Republica Moldova să își păstreze statutul neutru și să nu fie sub nicio formă folosită de nici un actor implicat în acest război. De asemenea, reiterez soluția unirii cu țara mamă, România, aceasta soluție fiind cea mai bună alegere de a fi protejată în fața diferitelor interese străine.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button