Internațional

Spania mărește salariul minim la 965 de euro pentru a compensa social efectele pandemiei

Astăzi, Guvernul spaniol va da undă verde unei creșteri de 15 euro pentru salariul minim interprofesional, care va fi stabilit la 965 de euro pe lună, în urma unui acord cu marile confederații sindicale CC.OO. și UGT.

Dacă se va adăuga cel care va fi aplicat anul acesta, salariul minim va crește cu 30% în ultimii trei ani și vine într-un moment în care îndoielile cu privire la redresare sunt mai prezente ca niciodată, după ce institutul național de statistică INE a dezvăluit săptămâna trecută că revenirea preconizată a economiei spaniole în al doilea trimestru nu a fost de 2,8%, ci de un timid 1,1%.

Tocmai nebuloasa care înconjoară calea economiei către nivelurile pre-pandemice ale PIB au fost argumentele confederațiilor patronale CEOE și Cepyme pentru a se îndepărta de acord.

Angajatorii se asigură că nu este momentul pentru a crește salariul minim, având în vedere că economia spaniolă este doar la începutul redresării, iar crearea de locuri de muncă ar putea fi afectată. Acum, ele denunță că decizia va avea efecte negative asupra ocupării forței de muncă, deoarece s-a bazat pe un diagnostic eronat al realității economice, potrivit unor surse de afaceri consultate de acest ziar.

Aceleași surse care amintesc că în mod tradițional au fost luate în considerare patru variabile pentru a justifica creșterea salariului minim: evoluția PIB-ului, a salariilor, a inflației și productivității. Parametri care în prezent nu ar desena un scenariu în concordanță cu creșterea aprobată astăzi de Guvern.

Trebuie amintit că Banca Spaniei a avertizat în mai multe rânduri despre efectele unei creșteri atât de abrupte a salariului minim și, de fapt, a estimat deja că creșterea de 22% în 2019 ar putea costa economia spaniolă între 83.000 și 180.000 de locuri de muncă, plus o creștere mai redusă a ocupării forței de muncă, tinerii fiind cel mai afectat grup.

Cu toate acestea, premierul socialist Pedro Sánchez, și-a apărat foaia de parcurs ieri: «Cu această creștere, ceea ce facem este să urmăm calea, astfel încât în ​​2023 să putem avea un SMI de 60% din salariul mediu, așa cum este stabilit de Carta Socială Europeană ”, a subliniat el în cadrul unei conferințe despre viitorul muncii desfășurată la Centrul Botín din Santander, potrivit Ep.

Dar majorarea este, de asemenea, foarte departe de cerințele inițiale ale reprezentanților muncitorilor, care au cerut o creștere de 25 de euro și angajarea unei căi detaliate de până la 1.000 de euro.

Calea nu a fost reflectată în cele din urmă în documentul acordului, dar s-a stipulat că salariul minim va fi supus unei „revizuiri progresive” în 2022 și 2023, datorită cererilor sindicatelor care promit să se reînvie în curând.

Noua creștere, care a ajuns să genereze tensiuni semnificative în guvernul de coaliție, va însemna o creștere imediată a taxelor lunare plătite de lucrătorii independenți (”autonomos”), cu între 3 și 12 euro, creștere care va aduce baza minimă de taxare a lor la 290 de euro și cea a angajaților lor la 366 euro euro.

O nouă ajustare negativă pentru buzunarul unui grup social foarte zdrobit de pandemie, care suportă, de asemenea, o creștere a prețului energiei electrice cu 200% mai mare decât în ​​2020, alimentează cu combustibil cu 25% mai scump, cea mai mare inflație din ultimii zece ani și faptul că ajutorul promis de 7 miliarde de euro nu va ajunge niciodată la 90% din lucrătorii independenți.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.
Back to top button