Economie

Prețuri exorbitante la carnea de miel la Lidl, Kaufland, Carrefour sau Mega Image

Românul are grijă să aibă la masa de Paşte un stufat, o friptură, ca să nu mai vorbim de tradiţionalul drob de miel. Pe lângă piețe, putem cumpăra carne pentru masa de Paște și din marile magazine, precum Lidl, Carrefour, Kaufland sau Mega Image.

Cei care aleg să cumpere mielul viu, direct de la stână, vor plăti 20 de lei pe kiogram, în timp ce dacă vor ca mielul să fie deja tăiat, atunci vor plăti peste 40 de lei pe kilogram.
În cazul în care cumpără carnea de miel din abator, românii se pot aștepta și la prețuri de până la 60 de lei pentru un kilogram de carne, având în vedere că se adaugă și costurile de prelucrare.

Un kilogram de carne de miel costă 50 de lei în piețe

În piețele din România, înainte de Paște 2022, un kilogram de carne de miel se vinde cu aproximativ 50 de lei. Astfel, cum un miel ajunge să cântărească aproximativ 10 kilograme, prețul acestuia ajunge la 500 de lei. Pentru foarte mulți români, costurile sunt mult prea ridicate, astfel că fie ajung să cumpere carne de miel la kilogram, fie să o înlocuiască cu pui sau curcan.

Carne mai scumpă cu 35% față de anul trecut

În marile magazine, un kilogram de carne de miel costă între 50 și 60 de lei, înregistrându-se o scumpire cu aproximativ 35% față de 2021. Cei care vor cotlet de miel pot plăti până la 62 de lei pe kilogram.

De exemplu, la Lidl, organele de miel pentru drob costă 64,9 kilogramul, în timp ce sfertul posterior de miel costă 59,9 lei. Mai ieftin este capul de miel, care costă 19,9 lei kilogramul.

În magazinele Carrefour, kilogramul de pulpă de miel cu os costă 42,49 de lei.

În medie, la Kaufland, prețul cărnii de miel este de 54,99 de lei pe kilogram, în timp ce la Mega Image găsim carnea și la 40 de lei kilogramul, la promoție.

Carnea a ajuns un produs de lux din cauza scumpirilor în lanț. Producătorii au fost nevoiți să ceară mai mult pe un kilogram de carne după ce toată producția s-a scumpit enorm. Spre exemplu, în ultimul an, porumbul, folosit la furajarea animalelor, aproape că s-a dublat la preț până la aproximativ 1.600 de lei tona. Astfel, un kilogram de muşchi de porc a ajuns să coste 35 de lei, o scumpire de 5 lei într-o lună.

Scumpirile din ultima perioadă se vor resimţi cel mai tare în buzunarele românilor în pregătirile pentru masa de Paşte.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button