Internațional

VIDEO: Rușii mută sisteme de rachete la granița cu Finlanda, după anunțul de adere la NATO

A apărut o înregistrare video în care se prezintă arme grele rusești, inclusiv sisteme de rachete, care se îndreaptă spre granița cu Finlanda, la câteva ore după ce Kremlinul și-a avertizat vecinul din nord să nu adere la NATO.

O înregistrare video neconfirmată, încărcată marți seară, pare să arate două sisteme rusești de rachete de apărare de coastă care se deplasează de-a lungul unui drum de pe partea rusă a frontierei care duce spre Helsinki, potrivit Daily Mail.

Sistemele de rachete, care au fost văzute trecând pe lângă un indicator către capitala finlandeză, se crede că sunt sisteme mobile de apărare de coastă K-300P Bastion-P, concepute pentru a doborî nave de suprafață până la grupuri de luptă de portavioane.

Desfășurarea rusă are loc în contextul în care premierul finlandez Sanna Marin a declarat că se așteaptă ca guvernul său „să încheie discuția înainte de mijlocul verii” cu privire la cererea de aderare la NATO.

Potrivit unor sondaje de opinie recente realizate de o companie finlandeză de cercetare de piață, 84% dintre finlandezi consideră Rusia ca fiind o „amenințare militară semnificativă”, în creștere cu 25% față de anul trecut.

În replică, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a avertizat, în mod eufemistic, că această mișcare ‘nu va îmbunătăți’ situația de securitate în Europa, iar deputatul moscovit Vladimir Dzhabarov a adăugat mai direct că aceasta ar însemna ‘distrugerea țării’.

‘Am spus în repetate rânduri că alianța rămâne un instrument orientat spre confruntare și că extinderea ei în continuare nu va aduce stabilitate pe continentul european’, a spus Peskov.

Finlanda, împreună cu Suedia, țara vecină, a evitat în mod istoric aderarea la NATO, în pofida alinierii strânse cu Occidentul, într-un efort de a nu provoca Rusia.

Dar țara scandinavă împarte o graniță de 830 de mile cu Rusia și a fost neliniștită de invazia lui Putin în Ucraina, după ce a mai fost invadată o dată de Uniunea Sovietică în 1939.

Între timp, partidul de guvernământ al Suediei a început ieri să dezbată în mod oficial posibilitatea de a lansa o cerere de aderare, o mișcare care ar semnala o inversare completă a rolului în politică pentru regatul scandinav care a rămas neutru din punct de vedere militar timp de decenii.

Secretarul partidului, Tobias Baudin, a declarat presei locale că revizuirea cererii de aderare la NATO ar trebui să fie finalizată în următoarele câteva luni.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button