PoliticăȘtirile 60m.RO

Singura inițiativă constituțională privind eliminarea pensiilor speciale a primit aviz negativ de la Comisia pentru apărare

Comisia pentru apărare, ordine publică și siguranța națională – Camera Deputaților a avizat negativ proiectul de lege al Alianței pentru Unirea Românilor (AUR) privind impozitarea cu 90% a pensiilor speciale care sunt mai mari decât salariul președintelui României. Această inițiativă este singura constituțională întrucât vizează impozitarea veniturilor care nu au o componentă de contributivitate, subliniază George Simion.

Propunerea AUR prevede modificarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal prin introducerea „impozitului de solidaritate” ce va fi aplicat indemnizaţiei suplimentare plătită de la bugetul de stat, care nu respectă principiul contributivităţii la fondurile de asigurări sociale. În România sunt aproximativ 9.600 de beneficiari de pensii speciale, care au pensii, în medie de 9.500 de lei, în timp ce 4,9 milioane de pensionari din sistemul public au o pensie medie de 1.500 de lei.

Inițiativa AUR reprezintă singura cale pentru a impozita pensiile speciale, care nu încalcă dispozițiile constituționale, având în vedere că de-a lungul timpului s-a vehiculat ideea că aceste pensii nu pot fi anulate din cauza componentei de contributivitate.

Menținerea acestor pensii nesimțite reprezintă o sfidare la adresa oamenilor cinstiți care trudesc din greu pentru fiecare bănuț. Partidele sistemului se opun din greu adoptării unei astfel de legi, însă vom persevera până când vom reuși să eliminăm toate aceste privilegii”, a declarat George Simion, președintele AUR.

Potrivit informațiilor, perioada de aplicare a impozitului de solidaritate pe veniturile din pensii și indemnizații pentru limita de vârstă este  până la data de 31 decembrie 2025 inclusiv, perioada în care se va  finaliza aplicarea etapizată a Legii nr. 127/2019, privind sistemul public de pensii, urmând ca la finalul acesteia să fie eliminate în mare parte discrepanțele existente în sistemul public de pensii și inechitățile dintre beneficiarii sistemului.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button