Politică

Guvernul cere ‘decapitarea’ INS după prezentarea ratei reale a inflației de peste 10,2%

Coaliția de guvernare ia în calcul schimbarea conducerii Institutului Național de Statistică (INS), după prezentarea ratei reale a inflației de peste 10,2%.

Nemulțumirile au apărut după ce ministrul Finanțelor, Adrian Câciu (PSD), a fost pus într-o situație ridicolă. Demnitarul a afirmat luni seară că rata inflației în luna martie este sub 10%, după care datele publicate marți de INS au aratat o rată a inflaţiei de 10,2% în luna martie, față de 8,53% în februarie.

Surse guvernamentale susțin că ministrul nu a fost informat cu privire la noile evoluții ale inflației în condițiile în care între INS și Guvern funcționează o regulă nescrisă: INS trimite Guvernului cifrele despre inflație înainte ca acestea să fie date oficial publicității. Această înțelegere ar fi fost încălcată, spun sursele citate, iar Guvernul a aflat rata inflației din presă, marți. Inclusiv premierul a fost deranjat de situația creată, au precizat surse din coaliție.

INS este condus de către un preşedinte cu rang de secretar de stat, numit prin decizie a prim-ministrului.

Cimpoi Adrian

Cimpoi Adrian este absolvent al Universității din București. După o perioadă în care a fost redactor și reporter pentru un post de televiziune, a decis să-și continuie drumul în presa scrisă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button